A plasztik kártya gyártás lehetőségei, a tervezés fontossága

2019. 05. 14.
401
plasztik kártya gyártás és tervezés

 
Amennyiben plasztik kártyát szeretnénk készíttetni nagyon fontos néhány dolgot figyelembe venni, mielőtt csak úgy fejest ugranánk a nyomtatásba és később kiderülne, hogy valamit elhibáztunk és így akár több száz kártyát is feleslegesen készíttettünk el. A plasztik kártya gyártás számos lehetőséget tartogat számunkra és nem mindegy, hogy hogyan használjuk ki ezeket.

 

A tervezés lépései – mire figyeljünk oda?


Ha a plasztik kártya gyártás szóba kerül, a legtöbben azt gondolják, csak szólok egy gyártó cégnek, hogy kell néhány száz darab plasztik kártya és ők megcsinálják nekem. Ez azért nem ennyire egyszerű, a plasztik kártyák is precíz tervezést igényelnek. Elsőként fontos leszögezni, hogy mire fogjuk a kártyát használni. Lehet például törzsvásárlói, ajándék, beléptető, tagsági, klub, pontgyűjtő, bérlet, névjegy vagy kulcskártya is a plasztik kártya. Ettől függően más és más elemeket kell, hogy tartalmazzon.

 

lényeges szempontok plasztik kártya gyártás során

plasztik kártya

El kell döntenünk, hogy mit tartalmazzon a kártya. A plasztik kártya gyártás során számos elem felkerülhet egy kártyára. Lehetnek rajta azonosításra szolgáló adatok, mint sorszám, aláírócsík, vonalkód, QR kód vagy mágnescsík. Illetve szöveges és grafikai elemek, ez alatt legfőképpen a cég vagy szervezet logóját értjük.

Ha ezt már eldöntöttük, fontos kiválasztanunk a kártyánk alapszínét. Ez meghatározó, hiszen az emberek legtöbbször a mintázata, színe alapján különböztetik meg egymástól a náluk lévő kártyákat. Egy jól megválasztott design bizalmat kelt, felismerhetővé tesz, gondoljunk csak bele, hiszen másoknál is felismerjük az adott kártyát, ha nekünk is ilyen van. Például egy letisztult formavilágú szépen tervezett klubkártya örömérzetet kelt bennünk, biztosan fontosak vagyunk és különlegesek, mivel ilyen szép kártyát adtak nekünk.

 

plasztik kártya gyártás és tervezés

plasztik kártya tervezés

Ha megvannak az alapelemek és a szín, akkor következik a valódi tervezés, hiszen el kell rendeznünk az elemeket a kártyán, úgy hogy az a lehető legjobban átlátható és felismerhető legyen. A túlzsúfolt kártya összeszedetlennek tűnik. A birtokosa számára azt tükrözi, hogy a kártya kibocsátója nem sokat törődött a tervezéssel, csak összecsapta a kártyát, hogy minél előbb túlessen rajta. Pedig a plasztik kártya gyártás egy végleges dolog. Egy rosszul megtervezett kártyáról nem lehet csak úgy lekapargatni a felesleges, vagy rossz helyen lévő elemeket, újat kell nyomtatni és terveztetni, ami nem kis anyagi ráfordítással jár.

 

Anyagválasztás és funkcionalitás


A plasztik kártya gyártás során nagyon fontos az anyagválasztás. Ez értendő a hordozó anyagra, vagyis a kártya anyagára és a technológiára, amivel a kártyára kerülnek az egyes elemek. A plasztik kártyák anyaga műanyag, ahogyan a nevükben is benne van, viszont lehet sima PVC vagy kompozit is. A PVC kártyák főleg nem túl nagy igénybevételnek kitett kártyák esetén tekinthetők jó választásnak. A PVC kompozit kártyák ellenállóbbak, és mivel nem csupán műanyagot tartalmaznak, így nehezebben törnek és kopnak. Így ez utóbbi hordozó alkalmasabb például céges belső használatú kártyákhoz, mint a beléptető kártya vagy bármilyen azonosító kártya. Az ajándékkártyákat általában csak addig használjuk, amíg a rajta található összeget levásároljuk, így ehhez a fajta kártyához elég a PVC alap is.
A kártyákra, ahogy azt korábban említettük, sokféle tartalom felkerülhet a plasztik kártya nyomtatás során. Ha a kártyán sorszám, vonalkód, esetleg aláírócsík található, akkor azt mondjuk ez a kártya „megszemélyesítése” vagyis egyedivé tétele. Ilyenkor általában még kerül rá valamilyen logó vagy grafika. Ha megelégszünk a két színnek, akkor erre pontosan elég a monokróm nyomtatás. Költséghatékony, viszont nem eredményez olyan szép kártyát, mint a többszínű plasztik kártya gyártás. Ha feltűnő designban gondolkodunk, vagy fontos számunkra a kártyára történő fénykép elhelyezés, akkor már a többszínű nyomtatást kell választanunk.

 

mágnescsíkos plasztik kártya gyártás

mágnescsíkos kártya

Amennyiben mágnescsíkot is szeretnénk a plasztik kártyára elhelyezni, akkor sem mindegy, hogy mire fogjuk használni a kártyát, hiszen ez meghatározza annak anyagát is. Jelenleg a plasztik kártya gyártás főleg kétféle anyagú mágnescsíkot alkalmaz. A mágnescsík úgy tartalmazza az információt, hogy a rajta található ferromágneses részecskék bizonyos erősségű mágneses tér hatására átrendeződnek, agy egy eszköz számára kiolvasható az információ. Ebben az erősségben különbözik egymástól a két kártyatípus. A LoCo típusú mágnescsík alacsonyabb mágneses tér érzékenységű és főleg a szállodák kulcskártyáihoz használják. A HiCo típus pedig magasabb mágneses tér érzékenységű, így alkalmasabb beléptető kártyának. Előbbi színe barna utóbbié pedig fekete, így szabad szemmel is megkülönböztethetőek egymástól.

Nem mindegy tehát, hogy milyen anyagra és milyen technológiával készíttetjük el plasztik kártyánkat, mert ügyfeleink, klubtagjaink ezzel fognak minket azonosítani.

 

Plasztik kártya nyomtatással kapcsolatos kínálatunk >>

 

 

címkék: