Blokknyomtató - milyen típusok / különbségek vannak?

2019. 01. 01.
311
blokknyomtató típusok

 

Mire jó a blokknyomtató?


 
A blokknyomtató egy olyan eszköz, melynek segítségével papírra rögzíthetünk fontosabb adatokat anélkül, hogy az nagyobb papírlapot igényelne. Sokféle felhasználási területe van, leggyakrabban viszont a vásárlás során, a vendéglátóhelyeken vagy a közlekedésben találkozhatunk vele.  A címkenyomtatóval ellentétben a blokknyomtatóval készített nyomatot nem lehet felragasztani.

Többféle blokknyomtató létezik, de manapság a legelterjedtebbek a POS eszközök. A POS a Point of Sale rövidítése, amely tükörfordításban azt jelenti „a vásárlás helyén”. Ez arra utal, hogy az eszköz a vásárlás pontos helyén képes működni, így megkönnyíti az eladást. Az elnevezésből következik a blokknyomtató hordozhatósága is.

 

POS blokknyomtató ár

POS blokknyomtató

 

A blokknyomtató főbb típusai


Többféle csoportosítás létezik. Ebből az egyik, hogy milyen nyomtatási elven működik az eszköz. Ez alapján létezik mátrix illetve direkt thermal vagy más néven hőpapíros blokknyomtató.

 

Tekintse meg blokknyomtató kínálatunkat!

 

A mátrix elvű nyomtató az asztali tintasugaras nyomtatókhoz hasonlóan működik. Apró tintacseppeket juttat a papírra tűk segítségével és ezekből a pontokból rajzolódik ki a kép. Ez a blokknyomtató ár tekintetében olcsóbb, de a fenntartási költsége magasabb, mint a hőpapíros blokknyomtató esetében, mivel itt a festéket és a papírt is cserélni kell. Nagy előnye viszont, hogy képes leporellót nyomtatni, vagyis dupla nyomatot készíteni, ezáltal lehetővé teszi, hogy egyszerűsített számlát is adhassunk vevőinknek.

 

Blokknyomtató papír

Blokknyomtató papír

 

A hőpapíros blokknyomtató egy thermo papírra nyomtat, ami hő hatására elszíneződik, így rajzolódik ki rajta a kép. A hőpapíros blokknyomtató ár magasabb kategóriát képvisel, viszont ez bőven megtérül, mivel a fenntartási költségei alacsonyak, hiszen csak thermo papírt kell hozzá beszerezni.

Mindkét típusból létezik olyan, amelyik képes kétszínű nyomatot létrehozni, de ezek már magasabb árkategóriát képviselnek, így azoknak ajánlottak, akiknek mindenképpen szükségük van erre a módszerre. A két szín általában a vörös és a fekete.

Csatlakozás szerint is eltérnek az eszközök egymástól. Szinte kivétel nélkül mindenféle típus rendelkezik pénztárgép csatlakozással. Ezen kívül létezik még RS-232-es soros port és USB csatlakozás is. Vezeték nélkül csatlakozhatnak például blutooth kapcsolat segítségével.

 

Kinek melyik a megfelelő blokknyomtató?


Ez egy igazán fontos kérdés, amikor valaki blokknyomtatót vásárol, hiszen nem szeretne minden évben újat venni, ha ez esetleg nem felel meg a felhasználási területnek. Első sorban azt kell tisztáznunk magunkban, hogy mire és hol fogjuk használni. Abban az esetben, ha szeretnénk többpéldányos nyomtatást, akkor a mátrix jöhet szóba, például egy nagyáruházban. Viszont ha elég egy egypéldányos nyomat, akkor a hőpapíros blokknyomtató is tökéletesen megfelelő. Például ilyen lehet a jegynyomtatás akár valamely közlekedési eszközre, parkolóba vagy rendezvény helyszínre szól. Nagyon meg kell gondolnunk azt is, hogy mennyit szánunk a fenntartására. A blokknyomtató ár általában tartalmazza a kezdő kellékeket, így csábító lehet a mátrix blokknyomtató alacsonyabb beszerzési ára, viszont hosszútávon ez a típus költségesebb lesz, mint a hőpapíros vetélytársa.

 

Blokknyomtató ár

Blokknyomtató

 

Az sem mindegy, hogy milyen körülmények között használjuk az eszközt. A direkt thermal nyomtatás nem örökéletű, mivel a papír a hő hatására színeződik el így nem tehető ki túl nagy hőnek huzamosabb ideig, így például a hőpapíros blokknyomtató nem igazán előnyös egy konyhán. A mátrix blokknyomtatóval készült blokk pedig nem bírja a nedvességet, mert elmosódik rajta a tinta, így nem tanácsos például strandbelépő árusításra, vagy zuhogó esőben parkolójegy kiadásra használni.

 

Tekintse meg blokknyomtató kínálatunkat!

 

 

címkék:
Témák
Címkék