Datalogic és a Zebra vonalkód olvasók összehasonlítása

2019. 05. 25.
1871
Datalogic és a Zebra vonalkód olvasók

Mind a Datalogic mind pedig a Zebra vonalkód olvasó termékcsalád igen nagy népszerűségnek örvend a vonalkód olvasók piacán. Köszönhető ez annak, hogy a remek ár/érték arány megbízhatósággal párosul, melyet a rájuk járó garancia hossza is biztosít. Hiszen egy cég akkor vállal hosszú távú garanciát a termékére, ha biztos annak sikerében és időtállóságában. Ez a Datalogic esetében általában 3-5, míg Zebráknál többnyire 5 év. Ezen kívül a Datalogic és Zebra típusú vonalkód olvasó eszközök sikere abban is rejlik, hogy mindkét termékcsalád lefedi szinte a vonalkód olvasó piac minden szegmensét. Beleértve itt a raktárakat, logisztikai vállalatokat, futár cégeket ugyanúgy, mint a kisboltokat vagy a gyógyszertárakat, vagy az egyszerű irodai felhasználást. Ezért az összehasonlítás alapja sem lehet más, mint a különböző kategóriájú és felhasználási területű eszközök bemutatása ezen két termékcsaládból.

 

Vezetékes vonalkód olvasók


A vezetékes vonalkód olvasó kínálatunkban mind Zebra mind pedig Datalogic készülékek szép számmal fordulnak elő. Ezek a vonalkód olvasók mind kézi eszközök, melyek többnyire állványra is helyezhetőek, ha a szükség úgy hozza, hogy mindkét kezünket használni kell például egy nagyobb méretű doboz felemelése során.
Viszont, míg a vezetékes Datalogic vonalkód olvasókból meglehetősen sok típus kezel csupán 1 dimenziós kódokat, addig a Zebra vonalkód olvasó kínálatban főleg 2 dimenziós vonalkódokat is felismerni képes darabokat találunk.

 

vonalkód olvasó kisvállalkozásoknak

Belépő szintű vonalkód olvasó

A belépő szintű vonalkód olvasó kategóriába tartozik a Zebra DS2208 és a Datalogic Quickscan (QD2400) készülék is. Az előbbi állításnak kissé ellentmondva mindkét modell képes 2 d-s vonalkódok olvasására is a 2D Area Imager olvasási technológiának köszönhetően. Képesek minden elterjedt 1d-s kódot és a leggyakrabban használt 2 d-s valamint postai kódok olvasására. Mérsékelten strapabíróak, ellenállnak akár az 1,5 m-ről történő leejtésnek is, képesek 0 és 50 Celsius fok között is optimálisan működni és elviselik akár a 95%-os páratartalmat is. Rendelkeznek a leggyakoribb portok csatlakozóival is, úgy mint USB, PS2 és RS232-es. Mindkét vonalkód olvasó az úgynevezett omnidirekcionális, vagyis irányfüggetlen képolvasási technológiát használja, amely egy ilyen belépő szintű készüléknél remek ár/érték arányt jelent. Ez a technológia azt jelenti, hogy bármilyen szögben legyen is elforgatva a kód, akár fejjel lefelé is, az eszköz képes azt beolvasni. A kódok típusától függően a Datalogic Quickscan akár 350 mm a Zebra DS2208 pedig egy kicsivel több, akár 368 mm távolságról is képes azokat beolvasni. Ez azért is érdekes, mivel a Zebra érzékelőjének felbontása „csak” 640x480, míg a Datalogic olvasóé 752x480-as. Mindkét eszköz kiválóan megállja a helyét irodákba, postahivatalokban, bankokban, a közigazgatásban, közműszolgáltatóknál, vagy akár a vendéglátásban is. Tehát olyan helyeken, ahol nincsenek kitéve extrém megterhelésnek kiváló ár/érték arányú választás lehetnek.

 

zebra ds2208 vonalkód olvasó

Zebra ds2208

Szintén a Datalogic Quickscan termékcsalád tagja a QD2100 és a QW2100 vonalkód olvasó is, melyek a fenti társuk strapabíróságával rendelkeznek. Ezek a készülékek már raktárakban is megállják a helyüket, viszont „csak” 1 d-s vonalkódokat képesek feldolgozni, viszon azokat sokkal hatékonyabban akár 60 vagy 65 cm távolságból is. Méretük és súlyuk közel azonos, az utóbbi csupán 120 g. Különbség van azonban az olvasási sebességükben a QD2100 270/sec sebességét a QW2100 a maga 400/sec sebességével felülmúlja.

A Zebra DS8108 robosztus olvasó és a Datalogic Gryphon széria tagjai már a nagykereskedelemben és a raktározás, logisztika területén is megállják a helyüket, strapabíróságuknak és az előző modelleknél nagyobb olvasási távolságuknak köszönhetően. Akár 1,8 m-ről leejtve sem esik bajuk. Súlyukat tekintve ebben a kategóriában a Zebra DS8108 a legkönnyebb 154 grammal, így már egészen robosztusnak mondható, mondhatni bírja a kiképzést, de a Datalogic Gryphon 4400 kiemelkedik közülük, mivel ez a vonalkód olvasó nem kevesebb, mint 192 gramm ami a vonalkód olvasók esetében igen „nehéznek” számít. Bár mindegyik megállja a helyét egy raktárban vagy egy nagyáruházban is, a Gryphon GD4100 mégis kakukktojásnak mondható, mivel ez a készülék nem támogatja a 2 d-s kódok olvasását, viszont akinek ez nem is szempont tökéletes választás, mivel az 1 d-s kódok olvasása során könnyebb fókuszálni, így akár 80 cm-ről is le tudja olvasni a vonalkódot. A másik három eszköz omnidirekcionális olvasási technikával rendelkezik. Közülük is a legjobb felbontású kamerái a Zebra DS8108-nek és a Datalogic Gryphon 4500-nak vannak, 1280x960 illetve 1280x800. Ez a nagy felbontás azt is lehetővé teszi, hogy sérült kódokat olvassanak nagy pontossággal, így gyakorlatilag még meg tudják menteni, ami menthető, vagyis visszanyerni a még olvasható adatokat, ami valljuk be nem hátrány egy nagy raktárban, ahol sokszor már azt sem tudhatjuk, ki készítette a címkét és mikor. De ez még nem minden, ha nagyobb a felbontás, akkor élesebb a kép ami maga után vonja a nagyobb olvasási távolságot is, mely a Zebra esetében akár 93 cm-is lehet. Természetesen mind megbirkóznak a leggyakoribb 1 és 2 dimenziós kódokkal is. Illetve olvasni tudják a mobiltelefonok kijelzőjén megjelenített kódokat is.

 

Datalogic Gryphon vonalkód olvasó széria

 
Datalogic Gryphon

Vezeték nélküli vonalkód olvasók


Kezdjük szinték a kiskereskedelemben, irodában, illetve gyógyszertárakban, laborokban jól alkalmazható belépő, illetve általános célú vonalkód olvasó készülékekkel. Ilyenekből is találunk mind Zebra mind pedig Datalogic terméket is. A Datalogic QuickScan termékcsalád és a Zebra DS2278 is kiválóan megfelel erre a célra. Mindkét típus bluetooth kapcsolattal is képes működni, ezért ideálisak, ha nem szeretnénk a kábeleket kerülgetni. A Datalogic QuickScan termékek 1 d-s a Zebra DS2278 pedig 1 és 2 d-s kódok olvasására alkalmas, és természetesen az összes gyakran használt vonalkódot felismerik. Mivel, nem vezetékkel kapcsolódnak, így nem töltődnek folyamatosan, tehát az akkumulátor miatt a súlyuk is kicsit nehezebb 190 g. A 2 d-s kódok olvasására való nagyobb felbontású kamera nagyobb áramfelvételt is igényel ezért a Zebrának 2400 mAh Li-Ion akkumulátora van szemben a Datalogic QuickScanek 1400 mAh Li-Ion akkumulátorával. Ez a töltési időben is meglátszik, míg a QuickScan 4 óra alatt feltöltődik a Zebra DS2278 töltési ideje 6-11 óra is lehet, attól függően, hogy milyen csatlakozóval töltjük. Ezek lehetnek Micro USB, USB vagy külső tápegység. Ezt azonban kompenzálja, hogy a Zebra körülbelül 100000 olvasást is végre tud hajtani egyetlen töltéssel, a Datalogic viszont csak 30000-et. A Zebra vonalkód olvasó 10 méter a Datalogic pedig 25 méter távolságra is elvihető a kapcsolódó egységtől. Itt is előjön az 1 d-s vonalkód olvasó eszközök nagyobb olvasási hatótávolsága, a Zebra DS2278 a 2 d-s vonalkód olvasóknál jónak mondható 36 cm távolságról is tud olvasni, de a QuickScan-nel ez akár 70 cm is lehet. Tehát mindkét típusnak van számos előnye, így bárki megtalálhatja a neki megfelelőt.

 

Vonalkód olvasó kínálatunk >>

 

Nagyobb igénybevétel esetén sem kell lemondanunk a vezeték nélküli vonalkód olvasó nyújtotta kényelemről, hiszen nem csak általános, hanem vállalati, logisztikai, vagy raktári felhasználóinknak is vannak készülékeink mindkét nagy gyártó cégtől.

Ezek a Zebra DS8178 és a Datalogic Gryphon GM4100 és GBT4400 vonalkód olvasó eszközök. Mindhárman bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikálnak a hozzájuk kapcsolt eszközzel. A felhasználási területükből kiindulva strapabíróbbak a belépő szintű társaiktól, akár 1,8 m-ről többszöri leejtést is kibírnak. A víz és porállóság tekintetében a Gryphon-ok jobban helytállnak, viszont a Zebra akár 100 méter távolságra is elvihető a dokkolójától. De azért a GM4100 50 métere és a GBT4400 30 métere is igazán nagy távolság. Az előbbi 1 d-s, míg az utóbbi és a Zebra DS8178 1 és 2 d-s kódok olvasására is képes, nem is beszélve a postai kódokról és a mobileszközök kijelzőjén megjelenített kódokról. A két 2 d-s olvasó a már korábban említettekhez hasonlóan omnidirekcionális olvasási technológiát használ. A nagy teljesítményhez nagyobb akkumulátor és nagyobb súly is társul, a vonalkód olvasó készülékek súly a 230 és 250 gramm között mozog. A Zebrában 2500 mAh, míg a Datalogic vonalkód olvasókban 2100 mAh-s litium ionos akkumulátor van. A 2100-as akkumulátorok 4 óra a 2500-as pedig 2-9 óra alatt töltődik fel a töltő csatlakozójától függően.

 

vonalkód olvasó bluetooht kapcsolattal

Vezeték nélküli  vonalkód olvasó

 

Ipari vezetékes vonalkód olvasók


Ahogyan a nevük is mutatja az ebbe a kategóriába tartozó vonalkód olvasóknak extrém körülményetek kell kibírnia. A vonalkód olvasó eszközök tűréshatárát az IP számmal jellemezzük, ami megmondja, hogy az eszköz mennyire áll ellen a víznek és a pornak. Ez egy általános felhasználású készülék esetén többnyire 42 körül van, viszont az ipari felhasználásúaknál 60 fölötti. Ezeket az eszközöket először az olvasott kódtípus alapján csoportosítjuk. Jöjjenek először az 1 d-s kódot olvasók, úgy, mint a Zebra LI3608 és a Datalogic Powerscan Pd7100, valamint PD9300. Kezdjük a strapabírással a két PowerScan típusú vonalkód olvasó IP65-ös víz és porállósággal rendelkezik és kibírják akár a 2 méter magasból történő betonra ejtést is, ezzel szemben a Zebra IP67-es víz és porállóságú és akár 2,4 méter magasból is leejthetjük. Súlyuk nagyobb, mint a korábban említett kategóriáké, hiszen itt masszívnak kell lenni 280 és 340 gramm között mozog. Nem csak erősnek, hanem pontosnak és nagy hatótávolságúnak is kell lenniük, a Datalogic PowerScan PD9300-ből például létezik auto-range technológiás 11,5 méteres hatótávolságú változat is, de az alaptípus 1,6 méter hatótávolsága sem kevés, ezzel szemben a PD7100 akár 5 méter a Zebra pedig 106,7 cm hatótávolságból is képes scannelni. Ezeket a típusú vonalkód olvasókat főleg autó és gépiparban, szállítmányozásban és elektronikai áramkörök azonosításához használják, mivel nem kell teljesen szétbontani egy gépet, ha elég nagy hatótávolságú vonalkód olvasó segítségével távolról is leolvasható egy cserélendő alkatrész kódja.

A 2 d-s kódot olvasó ipari vonalkód olvasók között is találunk mind Zebra, mind pedig Datalogic termékeket. Előbbiből a DS3608-SR USB kit, utóbbiból a PowerScan PD9500 és PD9500 PDM olvasót. Az utóbbi az 1 és 2 dimenziós kódokon kívül, ahogyan a neve is mutatja, rendelkezik PDM vonalkód olvasó funkcióval is. A Datalogic készülékek IP65-ös, a Zebra pedig IP67-es tűrőképességű. Ebbe a kategóriába tartozik még a Zebra RS5000-es gyűrű- vagy ujjszkennere is, mely az előbbi tulajdonságokat azzal is kiegészíti, hogy a raktárosunk mindkét keze szabad lesz áruátvétel, kiadás vagy szerelés közben, mivel a vonalkód olvasó csuklóra rögzíthető.

 

 

 csuklóra rögzíthető ipari vonalkód olvasó

Ipari vonalkód olvasó

Vezeték nélküli ipari vonalkód olvasók


Ide tartozik a korábban a vezetékes kategóriában már felsorolt készülékek vezeték nélküli változata. Így a ZEBRA LI3678 szkenner 1D-s kódok a ZEBRA DS3678 DPM pedig 1 és 2 d-s valamint DPM vonalkódok olvasásához, a DATALOGIC POWERSCAN PM9500 pedig 1 és 2 d-s kódok olvasásához. A Zebrák IP67 es tűrőképességgel rendelkeznek, és szintén kibírják a 2,4 m-ről leejtést, míg a Datalogic IP65-ös és 2 méterről leejtve sem sérül meg. Mindhárom készülék működik akár 100 méter távolságra is a dokkolójától. A Zebrák akkumulátora 3100 mAh-s a Datalogic készüléké pedig 2150 mAh-s Litium ionos. Ideális választás azoknak, akik a kényelemre törekednek, de mégis strapabíró készüléket szeretnének.

 

Vonalkód olvasó kínálatunk >>

 

 

címkék: