Hogyan készül a vonalkód? Avagy vonalkód generátor.

2019. 01. 04.
842
Vonalkód generátor vonalkód készítő program

 
Azt már tudjuk, hogy a vonalkód egy számokat és betűket kódoló sötét és világos sávokból álló szimbólum. Lehet akár 1 vagy 2 dimenziós és vonalkód olvasó eszköz kell, hozzá, hogy tartalmát felfedje előttünk. Ideje tehát azt is megtudnunk, hogyan készül.

 

Vonalkód generáló
Vonalkód generátor

Vonalkód

 

A vonalkód generálás művelete azon alapul, hogy minden számnak és betűnek, tartozzon akármelyik nyelv betűkészletébe, megvan a tökéletes kódja a vonalkódokat alkotó sávok között. Képzeljük el úgy, mint ahogyan a Morse ábécét, ott például rövid és hosszú hangjelzések kódolják a betűket és a számokat, a vonalkód készítő ugyanezen az elven működik, csak fekete-fehér sávokkal a hangok helyett. Ez így igazán egyszerűen hangzik, az ember ez alapján azt gondolná „csak begépelek egy számsort és a vonalkód generátor már le is fordítja”. Azért ennyire nem egyszerű a dolog, mivel a vonalkódokra többféle szabvány is létezik, mint például az EAN-128, UPCA vagy a Code 39 és még sorolhatnánk a megannyi típust, nem is beszélve a 2 dimenziós kódokról, mint a QR kód. Ezért érdemes a vonalkódot egy vonalkód készítő program segítségével elkészíteni, ezek a szoftverek ismerik a legtöbb ma forgalomban használatos vonalkód szabványt és képesek is létrehozni őket.

 

Milyen a nekünk megfelelő vonalkód készítő program?


Először is fontos megemlíteni, hogy vonalkód generátor még néhány szövegszerkesztő programba is van beépítve, sőt akár még az interneten is fellelhető online formában. Azok számára nyílván hasznos lehet, akiknek ritkán kell vonalkód készítő és nem kezelnek bizalmas adatokat, ugyanis a szövegszerkesztő programban speciális kulcsszavak beírására van szükség, hogy vonalkódot generálhassunk, az online vonalkód generátor pedig sokszor egy harmadik fél számára is elküldi bizalmas adatainkat, hogy a kódot elkészíthesse.

 

Tekintse meg vonalkód olvasóinkat

 

Ma már sokféle típusú és árú vonalkód generáló van forgalomban. A legtöbb vonalkód olvasó gyártó elkészítette a saját címkekészítő szoftverét, amit az általuk gyártott eszközökhöz többnyire ingyen ad. Ezek a szoftvereknek része a vonalkód generátor is, mely többféle szabványnak megfelelően is tud kódolni. Ilyen címketervező programok például a Zebra Designer vagy a Godex GoLabel, mindkettőnek része a vonalkód generáló.

 

Hogyan működik a vonalkód készítő program?


Ahogyan fentebb említettük, a címketervező része a vonalkód készítő. Ez rendkívül jó dolog, hiszen így akár egyből egy adatbázisból is kinyerhetjük az adatokat, mivel a legtöbb ilyen program képes rá, hogy a meglévő adatbázisunkból importált adatokat elhelyezze a címkén, akár egyből vonalkóddá alakítva is. A kódolási szabványok kódkészletét tartalmazhatja a szoftverbe beépítve, vagy letöltheti működés közben egy szerverről.

Általánosságban a folyamat nagyon egyszerű, ha megfelelő programmal csináljuk. Először is kiválasztjuk a program azon opcióját, hogy vonalkód típusú adatot szeretnénk beszúrni a címkére. Ezután megjelenik egy teszt szöveget tartalmazó vonalkód, ez általában a vonalkód generátor saját tesztszövege, de legtöbbször 123456789.

 

Vonalkód készítő program generátor

Vonalkód jelentése

 

Jobb gombbal kattintva a vonalkódon megjelenik egy helyi menü melyben lehetőség van rá, hogy a teszt szöveget kicseréljük arra, amiből a vonalkód készítő segítségével kódot szeretnénk készíteni. Ez lehet egy általunk begépelt betűket és számokat tartalmazó szöveg, vagy kiválaszthatjuk, hogy a csatolt adatbázis melyik mezője tartalmazza a kódolandó szöveget. Ez után az alapértelmezett vonalkód formátumot is át kell állítanunk a nekünk megfelelőre. Ezután be kell állítanunk, hogy a vonalkód milyen széles és magas legyen. Utána már többnyire már nincs más teendőnk, mint megfelelő helyre pozícionálni a címkén az egér segítségével, majd ha elégedettek vagyunk kinyomtatni. Nem boszorkányság csak egy jó vonalkód készítő program kell hozzá.

 

Tekintse meg vonalkód és címkenyomtatóinkat!

 

 

címkék:
Témák
Címkék