Legnépszerűbb címkenyomtatók

2019. 05. 31.
2711
címkenyomtatók széles kínálattal

 

Bemutatkozik a Godex g300 és az HPRT LPQ80


A címkenyomtató piac ma már igen széles kínálattal rendelkezik, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb megoldást. Legyen szó akár kis- akár nagyvállalkozásról a címkenyomtatók számos területen felhasználhatóak a jegynyomtatástól a csomagazonosításon át a raktári áruk címkézéséig. A legkeresettebbek, mégis a közepes teljesítményű kis helyigényű könnyen hordozható címkenyomtatók. Ezek közül mutatunk most be két közkedvelt modellt, amik a godex300 és az hprt lpq80. Melyek kedvező ára nem megy a teljesítmény és a magas színvonalú nyomtatás rovására.

 

Mit is tud a Godex g300 ?





Godex g300 címkenyomtató

Godex g300

A termék a teljes neve godex g300 203dpi (DT/TT), ez annyit jelent, hogy 203 dpi felbontással képes nyomtatni és mind a direkt thermal mind pedig a thermal traszfer nyomtatási módot támogatja. Na de mit is jelentenek ezek?

 

DPI


A DPI a dot per inch rövidítés, magyarul körülbelül annyit tesz, hogy pont per inch, vagyis, hogy a címkenyomtató, vagy bármely más nyomtató, hiszen ez általános mértékegység a nyomtatástechnikában, hány festékpontot tud megjeleníteni egy inchen. Egy inch körülbelül egy 2,54 cm. Így értelemszerűen minél nagyobb ez a szám, annál jobb lesz a nyomtatott kép minősége. A godex g300 esetében a 203 dpi felbontás igen magas minőségű nyomatot jelent, ami az asztali címkenyomtatók esetében rendkívül jónak számít.

 

Direkt thermal és thermal transzfer


Ez a két nyomtatási típus a nyomtatási technológiában különbözik egymástól. De a godex g300 mindkét technológiával képes nyomtatni.
A direkt thermal nyomtatás azt jelenti, hogy az eszközben lévő a nyomtatófejjel a hőérzékeny papírt melegíti, a címkenyomtató program segítségével meghatározott mintának megfelelően. Mivel a papír, mint ahogyan a neve is mutatja, hő hatására elszíneződik, így kirajzolódik rajta a minta. Ez a fajta nyomtatás gyors és olcsó, viszont olyan helyeken előnyös ahol nem kell sokáig érvényesnek lennie a címkének, mivel a hőérzékeny papír napfény és egyéb hőhatás hatására tovább színeződhet, így elveszíthetjük a rajta lévő fontos adatokat. Irodai felhasználásra viszont igazán jól alkalmazható, mert költséghatékony és valljuk be egy irodában azért, nem igen érik extrém körülmények a kinyomtatott címkéket.

 

Direkt thermal és thermal transzfer címkenyomtatók

Címkenyomtatás godex-szel


A thermal transfer nyomtatás kicsit költségesebb, hiszen itt már nem csak papírt, vagy egyéb hordozóanyagot, hanem festékszalagot is rendszeresen cserélnünk kell az eszközben. Ennek ellenére sokan választják ezt a módszert, hiszen sokkal időt állóbb lenyomatokat tesz lehetővé. Ilyen eszközzel gyakorlatilag bármire nyomtathatunk, ami csak aláfér a nyomtatófejnek. Mivel a készülék itt nem a papírt, hanem a festékszalagot melegíti ahhoz hasonlóan, ahogy a direkt thermal címkenyomtató a hőérzékeny papírt melegítette, de vele ellentétben itt a festéket olvasztja rá az alatta található hordozó anyagra. Emiatt a godex g300 nagy előnye még, hogy különböző hordozóanyagokra is képes nyomtatni akár még textilre is, amely igen hasznos lehet például egy szálloda esetében, ha nem akarják a mosodába szállítás során elkeverni az ágyneműket vagy egyéb más textil terméket.

 

Címkenyomtató kínálatunk >>

 

A nyomtatott címke jellemzői


Mivel a godex g300 a többféle használt technológia miatt többféle hordozóra, így thermal papírra, normál papírra, textilre, sőt még műanyagra is képes nyomtatni, így a nyomtatható címke méretei is széles spektrumon mozoghatnak. A címke vastagsága 0,06 mm-től 0,2 mm-ig terjedhet, ez hordozóanyag függő. A címkenyomtató képes kezelni 25,4 mm és 118 mm szélességi tartományba eső címkéket is és a címketekercs maximális átmérője akár 127 mm is lehet, sőt a készülék egy 250mm-es címketekercshez való külső tekercstartóval is bővíthető.   A címketekercs belső magátmérője lehet akár 25 akár 40 milliméter is, így többféle típusú címketekercs használható hozzá.

 

A festékszalag jellemzői


A Godex g300 FLAT típusú nyomtatófejjel rendelkezik, melynek hosszú az élettartama. A működési elve pedig az, hogy a hőleadó, nyomó elemek a fej közepén helyezkednek el. A címkenyomtató a WAX, RESIN és WAX/RESIN típusú festékszalaggal is a wax, viaszt jelent, mely, ha a laikus nyomtatóvásárlónak máshonnan nem is, de a haj wax jelentéséből ismerős lehet. Ez a típusú szalag kisebb hőt igényel a felvitel során. A resin vagyis gyanta egy tartósabb anyag, akár több mosást is kibírhat. Viszont magasabb hő kell a felmelegítéséhez és papírra vagy textilre juttatásához. A wax-resin pedig a két anyag keveréke, tartóssága és hőigénye a két anyag tűréshatára között mozog. A festékszalag szélessége 30 és 110 mm között változhat, a maximális hossza pedig 74 méter is lehet. A Godex g300-hoz out tekercselésű festékszalagot kell vásárolni. Ez azt jelenti, hogy olyan típusú festékszalagok jók hozzá, amik külső tekercselésűek, úgy vannak feltekerve, hogy a festék a hordozó fólia külsején legyen.

 

Godex g300 címkenyomtató out tekercselésű festékszalag
külső címketároló

Fizikai jellemzők


A címkenyomtató súlya mindössze 2,5 kg, ami lehetővé teszi, hogy könnyen átvihessük egy másik helyiségbe, ha éppen ott van rá szükség. A sebessége a 102mm per secundumot is elérheti, így akár napi 3000 db címkét is nyomtathatunk vele. Kétféle médiaérzékelővel rendelkezik, így reflektív és transzmisszív módon is képes érzékelni a címkék pozícióját. 16 MB RAM és 8 MB Flash belső memóriával rendelkezik a címketervek tárolásához. Kijelzője nincs, mivel USB vagy RS232-es soros porton, illetve Ethernet (vagyis hálózati) kábelen keresztül számítógéphez csatlakoztatható.

 

A nyomtató szoftver

 


A Godex g300 nagy előnye, hogy gyártója ingyenesen címketervező és kezelő szoftvert is mellékel hozzá, mely a GoLabel névre hallgat. Ennek segítségével lehetővé teszi, hogy úgy készíthessük el a címketervet, mintha csak egy szövegszerkesztő programban dolgoznánk. A szoftver tartalmaz adatbázis vezérlő lehetőséget is, így adatbázisból is kinyerhetők a címke elkészítéséhez szükséges adatok, így például a termék neve, ára és egyéb fontos adatok. Sok gyártó ezt a funkciót csak felárért biztosítja, de ebben a termékben beépítve található. Ezen kívül a csomaghoz tartozik még Windows driver (meghajtó program), melynek segítségével más programokból is nyomtathatunk címkéket.

 

Címkenyomtató kínálatunk >>

 

Támogatott kódtípusok


A godex g300 címkenyomtató számos 1, illetve 2 dimenziós kód használatát támogatja. Így például, az 1 dimenziós kódok közül a Code 39, Code 93, Code 128 (A, B, C), UCC/EAN-128 K-Mart, UCC/EAN-128, UPC A / E (add on 2 & 5), I 2 of 5, I 2 of 5, EAN 8 / 13 (add on 2 & 5), Codabar, Post NET, EAN 128, DUN 14, HIBC, MSI (1 Mod 10), Random Weight, Telepen, FIM, China kódokat.
A 2 dimenziós kódok közül pedig a PDF417, DataMatrix, MaxiCode, QR kód, Micro QR kód, Micro PDF kód, Aztec kódot.

 

Miért vegyünk HPRT LPQ80 címkenyomtatót?


A hprt lpq80 szintén egy asztali címkenyomtató, viszont alacsonyabb árkategóriát és kisebb teljesítményt képvisel. Azoknak ideális, akiknek elegendő a napi ötszáz címke nyomtatása, így például egy iroda vagy akár egy gyógyszertár igényeihez tökéletesen megfelelő. A nevében szereplő 80-as szám arra utal, hogy akár 80 mm széles címkét is képes nyomtatni, amely ebben az árkategóriában nem talál vetélytársra.

 

HPRT LPQ80 címkenyomtató

hprt lpq80

Nyomtatási felbontás (dpi) és sebesség (ips)


A korábban bemutatott társával egyetemben a hprt lpq80 is 203 dpi felbontással állítja elő a nyomatot, vagyis egy inch-en 203 festékpötty lesz elhelyezve, ami már igen jónak számít egy címke esetében.  A címkenyomtató nyomtatási sebessége maximálisan 4 IPS vagyis inch per secundum, ez azt jelenti, hogy 4 inch-nyi képet, vagyis 4x2,54 cm-t képes egy másodperc alatt.

 

Direkt thermal nyomtatás


A direkt thermal nyomtatás, ahogyan korábban is említettük egy igazán gazdaságos nyomtatási mód, így a hprt lpq80 címkenyomtató fenntartási költsége is alacsony, nem csak az ára. Ez a technológia, csak hőpapírt használ, melyen a minta a hő hatására jelenik, meg és ezért nem igényel semmilyen egyéb festéket.

 

Címkék tulajdonságai


A címkenyomtató többféle címkeméretet képes elkészíteni, így a felhasználható címke tulajdonságai is széles skálán mozoghatnak. A legkisebb kezelt szélességű címke a 25 mm-es, de akár 85 mm-es címkét is kezelhetünk. Itt álljunk meg egy pillanatra, hiszen a nevében szereplő 80-as szám arra utal, hogy 80 mm széles címkét nyomtat. Akkor miért kezel 85 mm széles címkepapírt? A válasz egyszerű, hiszen egy 80 mm szélesen nyomtatott címke elkészítéséhez 85 mm széles papír kell, mert a nyomat nem érhet teljesen a címke széléig, ezért az a plusz 5 mm ráhagyás. A papír vastagsága 0,06 mm és 0,18 mm között változhat. Tehetünk bele 12,7 mm, 25,4 mm vagy 38,1 mm mag átmérőjű címketekercset is, de fontos, hogy a tekercs szélessége maximálisan 90 mm lehet. Címkén kívül blokkok nyomtatására is alkalmazható. Képes kezelni a címke, a folyamatos, a black mark és hajtott papírt is.

 

címkenyomtató többféle méretben

Címkék

Fizikai jellemzők


Bár az asztali címkenyomtatók közé tartozik, a hprt lpq80 címkenyomtató készülék súlya csupán 880 gramm, így igen könnyű, mely lehetővé teszi a hordozhatóságát is. Elegáns design jellemzi, a méretei pedig szintén nem túl nagyok 188 mm hosszú, 134 mm magas és 150 mm széles csupán. A készülék számos érzékelővel is rendelkezik, hogy zökkenőmentessé tegye a címkenyomtatást. Ilyenek a címke fogyás, Gap felismerés, Notch felismerés, fekete jel érzékelés és a THP érzékelés. Ezek a kezelt papírtípusokkal állnak összefüggésben, az utóbb pedig a nyomtatási hőmérséklettel. A felhasználó könnyen ellenőrizheti a készülék állapotát a működés jelző ledek segítségével.

A címketerv tárolásához 2 MB Ram és szintén 2 MB Flash memóriával rendelkezik. Kijelzője nincsen. A számítógéphez USB vagy RS232C soros porton keresztül csatlakoztatható.  A hprt lpq80 címkenyomtatóhoz a Bartender Ultralite szoftver használható. Szintén rendelkezik Windows driverrel (meghajtó program), mely lehetővé teszi a más programokból történő címkenyomtatást is. Számos 1 dimenziós és 2 dimenziós vonalkód kezelésére képes, így például a CODE128, EAN128, ITF, CODE39, Code93, EAN13, EAN13 + 2, EAN13 + 5, EAN8, EAN8 + 2, EAN8 + 5, CODABAR, POSTNET, UPC-A, UPCA + 2, UPCA + 5, UPC-E, UPCE + 2, UPC-E + 5, CPOST, MSI, MSIC, PLESSEY, ITF14, EAN14 kódokéra.

 

Címkenyomtató kínálatunk >>

 

 

címkék: