Mi is valójában a vonalkód?

2018. 10. 12.
130
vonalkód jelentése felépítése azonosítása ean kód

Mire jó a vonalkód?

Vonalkódok segítséget nyújthatnak a raktárkészlet nyilvántartásában, csomagok nyomon követésében, áruk eladásának gyorsításában, személyazonosításban, sőt felsorolhatatlanul sok területen. Előnyük abban rejlik, hogy elég csak egy eszközzel kezelni a szimbólumot és máris azonosíthatjuk, amit szeretnénk, ahelyett, hogy ez rengeteg papírmunkával járna, és ugye az ember hajlamos hibázni, ha sok a papírmunkája. A gépek viszont leveszik a vállunkról ezt a terhet.

 

Tekintse meg vonalkód olvasóinkat

 

A vonalkód jelentése

Amint a neve is mutatja egy olyan kódolási eljárás, melynek során a fekete és fehér sávokat – a köznyelv szerint vonalakat, innen ered a neve – használnak az információ kódolására. Ez az információ lényegében bármi lehet, amit el tudunk képzelni.

A vonalkódok alatt többnyire számok is találhatóak, azt hihetnénk, hogy ezeket olvassa le a vonalkód olvasó készülék. De ez nem teljesen így van! A fekete-fehér sávok valójában ezt a számsort kódolják le a vonalkód leolvasó pedig ezek alapján a sávok alapján értelmezi a kódot, a számok nem érdeklik. Akkor miért vannak rajta? A válasz, hogy nekünk földi halandóknak, hiszen az emberi elme nem elég fejlett, hogy vonalak alapján visszafejtsen egy kódot, így, ha a vonalkód leolvasó készülék valamiért meghibásodik, vagy a kód megsérül az eladó nem tudná eladni a terméket. Ilyenkor jön jól a számsor, amit begépelhet és így a gép számára egyértelműsíti, hogy milyen terméket szeretne eladni.


Keressen minket bizalommal!

címkék:
Témák
Címkék