QR kód olvasó

2019. 07. 20.
4438
QR kód olvasó használata, előnyei

Napjainkat végigkíséri a technológia, akár észrevesszük, akár észrevétlenül elmegyünk mellette, vagy éppen mi vagyunk azok, akik használják. A QR kód éppen egy olyan dolog, mely lépten, nyomon előfordul a minket körülvevő világban. Visszaköszön egy vonaljegyen, egy plakát sarkában, vagy egy intézmény folyosóján egy ajtó mellett, amit egy QR kód olvasó segítségével könnyen megfejthetünk.

 

Mi is az a QR kód?


 

qr kód olvasó és sokoldalú felhasználása
QR kód


A QR kódot szokás úgy értelmezni, mint egy két dimenziós vonalkódot, de ez e megállapítás csupán a működését tekintve helytálló. A QR kód ugyanis valóban két dimenziós, de pontkód, ami azt jelenti, hogy míg a vonalkódhoz hasonlóan a fekete és fehér kontrasztja hordozza az információt, a QR kód esetében vonalak helyett apró pontokból áll a kód, amelyek négyzet alakban helyezkednek el a fehér (vagy egyéb világos) felületen. Ez a technológia alkalmas arra, hogy sokkal több információt tároljon, mint egy 1 dimenziós vonalkód. A neve az angol Quick Response, vagyis gyors válasz rövidítése, ami a kód gyors és egyszerű beolvashatóságára utal. A kód beolvasásához QR kód olvasó, vagy QR kód olvasó programmal rendelkező kamerás eszköz szükséges. A kód beolvasása ugyanolyan egyszerű, mint a vonalkódé, mivel itt is megvannak azok a speciális karakterek, amik ezt segítik. Három jellegzetes, minden QR kódban állandó minta segíti a helyes tájolást, hogy akár fejjel lefelé, vagy ferdén is a helyes eredményt kapjuk. A kód rejthet többféle információt is, melyek lehetnek számok, szöveges adatok, vagy akár egy weboldal linkje is, ami a QR kód beolvasása után azonnal betöltődik.

 

QR kód olvasó


Ez az elnevezés az eszközt jelenti, ami képes beolvasni a QR kódot, de a köznyelv QR kód olvasó névvel illeti a QR kód olvasó programot is a mobiltelefonokon vagy tableteken, ez a fogalomzavar néha félreértésekhez vezethet. Ebben a cikkben a QR kód olvasó alatt a továbbiakban ténylegesen azt az eszközt értjük, ami képes beolvasni a QR kódot. Lényegében a vonalkód olvasók vagy adatgyűjtők olyan változata, amely a hagyományos 1 dimenziós kódok mellett 2 dimenziós kódok olvasására is alkalmas. Ehhez kamerával, vagy 2d area imager technológiával kell rendelkeznie egy eszköznek.

 

QR kód olvasó vonalkód olvasók


Bár adja magát a tény, hogy a mobiltelefonra, vagy PDA-ra emlékeztető adatgyűjtők kialakításuknak köszönhetően képesek a QR kódok olvasására, azért a vonalkód olvasók között is szép számmal akad olyan, amely alkalmas erre. Mind vezetékes, mind pedig vezeték nélküli kivitelben, többféle árkategóriában és különböző teljesítménnyel rendelkező eszközök állnak rendelkezésére annak aki QR kód olvasót keres.

 

QR és Vonalkód olvasó kínálatunk >>

 

Vezetékes kivitel


A vezetékes vonalkód olvasók között is sok QR kód olvasására alkalmas készüléket találunk, vegyük először is a Zebra által gyártott két QR kód olvasót. A Zebra DS8108 és a Zebra DS2208 olvasó mind kitűnő adottságokkal rendelkezik, mivel képesek 2 dimenziós kódokat olvasni omnidirekcionális, vagyis irányfüggetlen módon, agy QR kód olvasó funkciójuk is van. A DS2208 a Zebra belépő szintű vonalkód olvasója, ami kiválóan alkalmas beléptetéshez, egészségügyben, kiskereskedelemben vagy irodában történő alkalmazásra. Ellenáll az 1,5 méterről történő leejtésnek is és IP42-es tokozása van, ami megakadályozza, hogy por vagy folyadék kerüljön a belsejébe. Kamerájának 640x480 a felbontása.  A DS8108 valamivel strapabíróbb, mint a DS2208, ugyanis 1,8 m-ről történő leejtést is kibír, így akár a fentiek mellett könnyűipari gyártósor mellé is kiválóan alkalmas. Ezen kívül kamerájának felbontása nagyobb, mint a másik készüléké, 1280x960-as. A megbízhatóságukat a hosszú garancia is bizonyítja.

A Datalogic cég is kínál vezetékes QR kód olvasó készülékeket, sőt nem is egyet. A kiskereskedelmi egységekben jól használható belépő szintű Datalogic Quickscan QD2400 olvasótól a strapabíróbb kivitelű IP52-es tokozású Datalogic Gryphon i GD4400-es és Datalogic Gryphon GD4500-as QR kód olvasókig. A 4400-es képes olvasni a mobiltelefonok kijelzőjén megjelenített kódokat is, míg a 4500-as rendelkezik egy 1 megapixeles kamerával is, így lefotózhatóak a sérült kódok, a későbbi beazonosításhoz.

A Honeywell két vezetékes QR kód olvasó technológiával rendelkező készüléke két egymástól teljesen eltérő kialakítást és felhasználási területet képvisel. Míg a HONEYWELL XENON 1900 robusztusabb kialakításának köszönhetően reptereken, beléptető kapuknál, logisztikai és egyéb szállítmányozási területeken alkalmazható leginkább, addig a Honeywell Voyager 1400 kisméretű design-os kialakításának köszönhetően a kereskedelemben, egészségügyben kiváló választás, mivel a sérült vagy rossz minőségű kódokat is kiválóan olvassa.

A Symbol/Motorola készülékek is használhatóak QR kód olvasóként. A SYMBOL / MOTOROLA DS4308 főleg kiskereskedelmi és könnyűipari felhasználásra ajánlott, de ellenáll a 1,8 m-ről történő leejtésnek is. A SYMBOL / MOTOROLA DS9808 QR kód olvasó pedig nagyvállalati felhasználásra is ideális, sőt rendelkezik RFID olvasóval is, ami inaktiválni is tudja az RFID kódokat, hogy egy termék megvásárlásakor ne érje kellemetlen meglepetés a vevőket egy kapu sípolás kíséretében.

 

 qr kód olvasó akár mobilról is beolvastatható a kód
QR kód olvasó

 

Vezeték nélküli kivitel


Honeywell márkából itt is két eltérő kialakítású QR kód olvasó eszközt találunk, az elegáns, főleg készletkezelésre és kereskedelmi egységekben alkalmazható, kulcstartóra emlékeztető HONEYWELL VOYAGER 1602G-t és a strapabíróbb kialakítású raktározási és logisztikai feladatokra is kiváló HONEYWELL XENON 1902-t. Mindkét QR kód olvasó 10 méter távolságra vihető a dokkolójától. Ha már a strapabírásról esett szó meg kell említenünk a vezeték nélküli QR kód olvasó kategóriába a Zebra DS2278 és Zebra DS8178 valamint a Datalogic Gryphon GBT4400 olvasókat is. Ezek már nagyobb igénybevételnek is kitehetőek és a Zebra DS2278 esetében 10 a mások tét eszköz esetében pedig akár 30 méter távolságra is elvihetőek a dokkoló egységüktől. A Zebrák képesek a mobiltelefonok kijelzőjén megjelenített kódokat is érzékelni, így kiválóan alkalmasak jegykezelésre vagy kuponok beváltására, de akár raktárakba is megállják a helyüket. A Zebra DS8178 és a Datalogic Gryphon GBT4400 vállalati környezetben is ideális, vagy akár könnyűipari gyártósori felhasználásra.

 

Ipari QR kód olvasó készülékek


Vezetékes és vezeték nélküli típusok is megtalálhatóak ebben a kategóriában is. Attól lesznek ipariak, hogy a kialakításuk lehetővé teszi a nagyobb igénybevételt is. A legtöbb QR kód olvasó itt is a két legnépszerűbb gyártó a Zebra és a Datalogic kínálatából kerül ki. Mindkét gyártó kínál vezetékes és vezeték nélküli ipai olvasókat is. A Datalogic PD9500 és a PD9500 DPM az olvasási technológiában különböznek egymástól a PD9500 DPM ahogyan az a nevében is szerepel a PDM kódokat is képes feldolgozni. Mindkét modell IP 65-ös tokozással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy por és vízcsepp állóak. Ezen kívül akár 50 szer is leejthetjük 2 méteres magasságból, persze ezt azért nem kell direkt kipróbálni. Ideálisak az autóipar, elektronikai ipar és egyéb gyártósori felhasználásra is. Hozzájuk hasonló paraméterekkel rendelkezik a DATALOGIC POWERSCAN PM9500 QR kód olvasó is, ez a készülék azoknak hasznos, akik nem akarnak vezetékekkel bajlódni, ugyanis az előbb említett tulajdonságokon felül még hordozható, vezeték nélküli is és akár 100 méterre is elvihető az érzékelő egységétől. Ha már a távolságnál tartunk meg kell említeni, a szintén 100 méteres hatótávolságú QR kód olvasó eszközök közül a ZEBRA DS3678 DPM-et, amely éppolyan strapabíró, mint előbb említett vetélytársai, azzal a különbséggel, hogy 2,4 méterről is elejthetjük anélkül, hogy baja esne. Ipari, gyártósori, logisztikai feladatokra alkalmas. A Zebra (Symbol) DS3608-SR USB kit mindezt tudja, viszont ennél tovább megy, az IP67-es tokozásának köszönhetően még akár víz alá is kerülhet, akkor sem károsodik. Ha valaki olyan QR kód olvasó készüléket keres, ami szabadon hagyja a kezét annak a ZEBRA RS5000 gyűrűszkenner vagy a Honeywell 8670, BT, 2D, BT, black gyűrűszkenner ajánlott.

 

Adatgyűjtő, mint QR kód olvasó


 

qr kód olvasó raktárakban is gyors és hatékony munkát tesz lehetővé

QR kód olvasó raktárban


Mivel a legtöbb vállalati vagy ipari felhasználásra szánt adatgyűjtő kialakítása okostelefonhoz hasonló, sőt több esetben teljesen olyan, hiszen telefonként is használhatóak, így rendelkeznek kamerával is, mely lehetővé teszi a QR kódok olvasását. A vállalati felhasználási területen számos márka képviselteti magát úgy, mint a Honeywell, a Datalogic, Symbol vagy a Zebra is.  A Honeywell gyártó számos készüléke képes QR kód olvasására. Úgy, mint a vállalati felhasználást tekintve legjobb ár/érték arányú Honeywell / Metrologic ScanPal EDA50, vagy a Dolphin széria 3 tagja a kisméretű és könnyen hordozható 60S, a robusztusabb, GPS-ként is használható CT50 és a 12 órás üzemidejű, 8 megapixeles kamerával rendelkező 75E.

Ha azt szeretnénk, hogy a QR kód olvasó adatgyűjtő egyben mobiltelefon is legyen, választhatunk ilyet is a Datalogic Axist adatgyűjtő PDA vagy a ZEBRA TC57 személyében. A mobil értékesítéshez, vagy jegyellenőrzéshez, készletezéshez a ZEBRA TC20 lehet a segítségünkre a mobil QR kód olvasásban.  Ha egyszerűbb készüléket keresünk a SYMBOL / MOTOROLA MC67 szintén képes okostelefonként üzemelni, ugyanennek a gyártónak van viszont egy még ennél is érdekesebb terméke a SYMBOL / MOTOROLA MC40, mely azon túl, hogy remek QR kód olvasó a mágnescsík olvasójának köszönhetően kártyás fizetésre is alkalmas.

Ipari QR olvasó adatgyűjtőkből is akad a piacon néhány remek darab. A már vállalati környezetben bizonyított Honeywell Dolphin szériának van egy ipari változata is, mely extrémebb körülmények között is kiválóan működik, ez a Honeywell Dolphin CT50, mely egy robusztus adatgyűjtő, mobiltelefon és GPS is egyben. Az INTERMEC /Honeywell CK3R és az INTERMEC CK71 ipari adatgyűjtő igazi ipari környezethez lettek tervezve, ami lehetővé teszi, hogy a QR kód olvasó adatgyűjtő ellenálljon az őt érő ipari környezetből adódó viszontagságoknak. A Zebra cég természetesen az ipari adatgyűjtő piacról sem hiányozhat ők is képviseltetik magukat a megbízható és okostelefonként is működő, esztétikus ZEBRA/SYMBOL/MOTOROLA TC56-tal.

 

Kérje egyedi ajánlatunkat


Minden vállalkozás más és más, természetesen nem lehet beskatulyázni egyiket sem. Éppen ezért nem lehet QR kód olvasó eszközt sem nagy általánosságokra támaszkodva választani, hiszen lehet, hogy valakinek elegendő egy vezetékes belépő szintű olvasó, de egy két éven belül annyira kinövi magát a cég, hogy mobil adatgyűjtőre vagy ipari QR kód olvasóra lesz szüksége. Így hát mindig az a legcélravezetőbb, ha vásárlás előtt konzultál munkatársainkkal, hogy megtalálhassuk az Önnek legmegfelelőbb ár/érték arányú eszközt vagy eszközöket. Kérje egyedi árajánlatunkat!

címkék: