Vonalkód olvasó ár a felhasználás körülményeitől függ

2019. 06. 20.
802
Nézzük meg milyen tényezőktől függ a vonalkód olvasó ár

Ahogyan az lenni szokott minden műszaki termékből létezik többféle árkategória attól függően, hogy kinek mire van szüksége. Mennyi az az elégséges és szükséges tudás és teljesítmény, melyet az adott eszköznek produkálnia kell, az adott felhasználási területhez? Mik a felhasználó igényei? Természetesen egy eszköz teljesítményével arányban az ára kis változik. A kisebb teljesítményű kevesebb funkcióval bíró eszközöknek az ára is kedvezőbb, míg a többféle funkcióval és nagyobb üzemidővel rendelkező készülékek esetében az ár is magasabb lesz. Nincs ez másképp a vonalkód olvasó esetében sem. A vonalkód olvasó ár szintén követi ezt a tendenciát. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mire is fogjuk használni, hiszen nem mindegy, hogy egy patika raktárkészletét tartjuk karban egy vonalkód olvasó segítségével vagy egy hatalmas logisztikai vállalatét.  A vonalkód olvasó ár ennek függvényében más és más, ahogyan a készülékek tulajdonságai is.

 

Kereskedelmi felhasználás


A vonalkód olvasóról szinte mindenkinek a boltokban található áruk vonalkódját leolvasó eszközök jutnak eszébe, így először ezt a területet kell megvizsgálnunk, hiszen erre mutatkozik a legnagyobb igény. A vonalkód olvasó ár összehasonlításánál külön kell beszélnünk nagy- és kiskereskedelmi felhasználásról. Kezdjük az utóbbival.

 

Kiskereskedelem


Ezen a területen leggyakrabban egy dimenziós vonalkódok fordulnak elő, persze itt is akadnak kivételek. A vonalkód számsorát beolvasva alapesetben megtudhatjuk az áru nevét illetve árát. Ezen kívül, ha a vonalkód olvasó a raktárkészlet nyilvántartással is össze van kötve, eladáskor az áru darabszámából levonásra kerülhet az eladott mennyiség.

 

vonalkód olvasó ár a kiskereskedelembe
Kiskereskedelmi vonalkód olvasó


A kiskereskedelmi egységek mérete és tevékenysége változó, így változó lehet az is, hogy milyen vonalkód olvasóra van szükségük. Egy garázsban működő kis vegyesbolt részére elegendő lehet egy vezetékes alapkészülék, mivel ott a naponta nem fordul meg akkora vevőmennyiség, amellyel egy ilyen eszköz el ne bírna. A CHAMPTEK SD380 vonalkód olvasó egy belépő szintű eszköz, melyet a vonalkód olvasó ár is tükröz, ez egy alacsony árkategóriás vonalkód olvasó. Képes az összes elterjedt 1 dimenziós kód olvasására és másodpercenként 100 kódot tud beolvasni, amennyiben erre szükség van. Az eszközt viszonylag közel kell tartani a vonalkódhoz, hogy be tudja olvasni.

Szintén nem kell túl mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha a SYMBOL / MOTOROLA LS2208, a DATALOGIC QUICKSCAN LITE QW2100 vagy a HONEYWELL ECLIPSE MS5145 eszközöket választjuk. Ezek viszont már sokkal jobb teljesítménnyel rendelkeznek. Messzebbről és gyorsabban képesek beolvasni a még mindig csak 1 dimenziós vonalkódokat, az előbbinél 5 az utóbbiak esetében 3 év garanciával. Nem is beszélve arról, hogy  ezen készülékektől fölfelé haladva vonalkód olvasó ár szerint a legtöbb már rendelkezik állvánnyal is. Alsó középkategóriás készülékek is bőven akadnak erre a területre. Ilyen például a Datalogic Quickscan I (QD2100) is, amely akár 65 cm távolságból is beolvassa a vonalkódot, illetve már rendelkezik a nagyon hasznos GreenSpot funkcióval is, ami azt jelenti, hogy a led zöldre vált, ha a kód beolvasása sikeres volt. Szintén ebben a kategóriában találjuk a DATALOGIC GRYPHON GD4100-as készüléket. A GRYPHON fantázianévvel ellátott szériába igazán strapabíró, nagy olvasási szögű készülékek tartoznak.

 

Vonalkód olvasó kínálatunk >>

 

A vezeték nélküli vonalkód olvasó ár kicsit magasabb, mint a vezetékes kategória esetében. A felső középkategóriás készülékek között már találunk vezetékes és vezeték nélküli változatokat is. A Zebra DS2208 vezetékes vonalkód olvasó már 2 dimenziós vonalkódokat is képes beolvasni omnidirekcionális technológiával, ami azt jelenti, hogy bármilyen irányból akár fejjel lefelé is, a Zebra DS2278 vezeték nélküli vonalkód olvasó pedig mindezt tudja azzal a kiegészítéssel, hogy bluetooth technológia segítségével akár 10 m-re is elvihető a dokkoló egységétől. A kiskereskedelemben nem túl gyakori a magasabb árú vonalkód olvasók alkalmazása, az inkább a nagykereskedelemre jellemző.

 

Nagykereskedelem


A nagyáruházakban és raktárakban eltérő típusú vonalkód olvasó eszközökre lehet szükség, így a vonalkód olvasó ár is eltérő. A super és hypermarketekben főleg a pultba építhető készülékekre van nagyobb szükség, hogy amikor a pénztáros elhúzza a pulton az árut annak vonalkódja egyszerűen leolvasható legyen. Ezt egészítheti ki egy vezetékes kézi vonalkód olvasó, hogy a nehezebb termékek kódja is beolvasható legyen. A leltár készítéshez vagy árellenőrzéshez viszont elengedhetetlen egy vezeték nélküli modell is.  A pultba építhető és fix asztali készülékek is széles skálán mozognak vonalkód olvasó ár szempontjából.

A legolcsóbb eszközök is körülbelül egy felső középkategóriás kézi olvasó árában mozognak. Ilyen például a DATALOGIC COBALTO CO5300 és a DATALOGIC MAGELLAN 1100I is. Ezek asztalra helyezhető szkennerek melyek már omnidirekcionális móddal is rendelkeznek és 1 illetve 2 dimenziós kódokat is olvasnak. A közepes és felső árkategóriában találunk már pultba építhető változatokat is, mint a DATALOGIC MAGELLAN 2200VS és a HONEYWELL SOLARIS 7820. Ha azt szeretnénk, hogy pultba építhető szkennerünk 2 dimenziós kódokat is olvasson akkor a vonalkód olvasó ár is feljebb kúszik egy kategóriával, mint a SYMBOL / MOTOROLA DS7708 pult szkenner esetében.

 

vonalkód olvasó ár pultszkenner
Pultszkenner


A pultszkennerek kiegészítéseként elegendő lehet egy kisebb teljesítményű 1 vagy 1 és 2 dimenziós kódokat olvasó kézi vonalkód olvasó is, mivel ez kevesebbszer lesz használva, mint az asztali társa. A raktárakban és eladótérben lévő áruk nyilvántartásához többnyire elengedhetetlen egy vezeték nélküli eszköz is. Ha csak 1 d-s kódokat tartalmazó vonalkódokat kezelünk, megelégedhetünk akár egy alsó árkategóriájú vezeték nélküli eszközzel is (amint már említésre került, ez a vezetékesek felső közép árkategóriájának felel meg, mivel a vezeték nélküli technológiát alkalmazó eszközöknek több az előállítási költsége). Ilyen a Datalogic QuickScan QBT2101, mely 25 m-es hatótávolságú.

Ha gyakran előfordul, hogy rossz minőségű vagy sérült kóddal találkozunk érdemesebb egy kicsivel „komolyabb” készüléket beszereznünk, ami a vonalkód olvasó ár esetében is meglátszik majd. Viszont nagyban megkönnyítheti a munkánkat és időt spórolhat nekünk, mivel nem kell egy másik hasonló termékért szaladni, hogy leolvashassuk a vonalkódot, ha az éppen leltározott darab kódja sérült. Erre a célra kiváló a Datalogic QuickScan QM2131, mely egy felső közép árkategóriás olvasó készülék vagy a HONEYWELL VOYAGER 1202G, mely nem csak okos, de szép is. Ha strapabíró készülékre van szükségünk, mely már 2 d-s kódokat is olvas a Datalogic Gryphon GBT4400 jó választás, de itt nagyobb lesz a vonalkód olvasó ár is.

 

Logisztika, ipari terület


A logisztikában, vagyis szállítmányozás és raktározás területét és az ipari felhasználásban hasonló eszközök jöhetnek szóba. A vezetékes és vezeték nélküli vonalkód olvasók egyaránt használhatóak, de más és más munkaterületen. Az árukiadásnál a vezetékes olvasók is jó szolgálatot tehetnek, viszont a raktárban, és ha éppen egy futár csomagot vesz fel ez nem kivitelezhető. A logisztikában megelégedhetünk a nagykereskedelmi felhasználásban is említett készülékekkel is, de ha nagyban gondolkodunk az ipari felhasználásra szánt strapabíró, széles látószögű és nagy hatótávolságú készülékekre lesz szükségünk.

 

vonalkód olvasó ár raktárkezelésben
Raktári olvasó

 

A vonalkód olvasó ár az ipari olvasók esetében is többféle, de itt az alsó árkategória hagyományos olvasók felső közép és felső kategóriájának felel meg, cserébe viszont nagyon megbízható szinte elnyűhetetlen eszközöket kapunk. Az alsóbb árkategóriába tartozó DATALOGIC POWERSCAN PD 7100, 9300 és 9500 készülékek már egytől egyig csúcs minőségű ipari olvasók, a magasabb kategóriájú társaik csak abban múlják felül őket, hogy képesek 2 dimenziós kódokat vagy a DATALOGIC POWERSCAN PD9500 DPM esetében DPM szabványú kódokat is olvasni.

 

Vonalkód olvasó kínálatunk >>

 

Vezeték nélküli társaik között olyat is találunk, mely akár 100 m-re is elvihető az egységétől, mint a SYMBOL / MOTOROLA LS3578, ami a vezeték nélküli ipari vonalkód olvasók közép árkategóriáját képviselve lényegesen nagyobb vonalkód olvasó árral rendelkezik, mint egy vezetékes ipari olvasó. Az iparban előfordul, hogy a gyártósoron is le kell olvasni egy-egy alkatrész vonalkódját, ebben az esetben pultszkennerre van szükség melyre a SYMBOL / MOTOROLA DS457 vagy a DATALOGIC GRYPHON I GFS410 kiválóan alkalmaz és a vonalkód olvasó ár sem lesz túl borsos.

 

Gyógyszertárak, laboratóriumok vagyis az egészségügy


Itt főleg 1 dimenziós kódokat kell kezelni és nem túl nagy mennyiségben, így a kiskereskedelemben használatos vonalkód olvasók erre a célra is remekül megfelelnek. A vezetékes olvasók nagyon jól megfelelnek ezekre a területekre, persze a vezeték nélküliek jóval kényelmesebbek így szinte csak a vonalkód olvasó ár a döntő tényező.

 

gyógyszertári alkalmazásokhoz vonalkód olvasó ár
Gyógyszertári vonalkód olvasó


Jegyértékesítés, beléptetés


Ez egy igazán sokrétű felhasználási terület, hiszen többféle eset lehetséges. Előfordulhat, hogy egy vonalkódos jegyet vagy karszalagot a beléptető kapuhoz tartva nyílik csak ki az ajtó vagy forgó sorompó. Ilyen esetekre, az iparban és kereskedelemben is használatos fix telepítésű olvasók igazán alkalmasak például az előbb említett SYMBOL / MOTOROLA DS457 vagy a DATALOGIC GRYPHON I GFS410. Ha a jegyeket kézi erővel ellenőrizzük, akkor nagyon fontos, hogy egy bizonyos ponton vagy körbejárva, illetve kül- vagy beltérben történik-e. Ettől függ, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli eszközre lesz szükségünk. Igazán érdekes készülék a HONEYWELL VOYAGER 1602G, mely egy kisméretű vonalkód olvasó, mely akár zsebben is elfér és jegyellenőrzésre kiválóan alkalmas.

 

Kérje egyedi árajánlatunkat


A fenti cikkben említettünk pár általános tényt és vonalkód olvasó ár kategóriát a felhasználási területekkel kapcsolatban. Ennek ellenére minden eset és minden cég más és más. Van, akinek egy készülék teljesen megfelel, máshol viszont nem látja el jól az adott feladatát. Nem is beszélve arról, hogy a legtöbb vállalkozásnak egyszerre több vonalkód olvasóra is szüksége lehet és ilyenkor jobb az egyedi személyre szabott árajánlat, mintha egyenként vásárolnánk meg az eszközöket.

 

vezeték nélküli vonalkód olvasó ár
Vezeték nélküli vonalkód olvasó

 

Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére, kérjen egyedi árajánlatot, hogy az Önnek legmegfelelőbb készülékekkel vállalkozása még hatékonyabb lehessen.

 

Vonalkód olvasó kínálatunk >>

 

 

címkék: