Költözünk!!!

Május 1-től új helyen várjuk kedves ügyfeleinket!
Új cím: 4032 Debrecen Füredi Kapunál- Böszörményi út 68/C/2

Blokknyomtató - milyen típusok / különbségek vannak?

2019. 01. 01.
3318
blokknyomtató típusok

 

Mire jó a blokknyomtató?


 
A blokknyomtató egy olyan eszköz, melynek segítségével papírra rögzíthetünk fontosabb adatokat anélkül, hogy az nagyobb papírlapot igényelne. Sokféle felhasználási területe van, leggyakrabban viszont a vásárlás során, a vendéglátóhelyeken vagy a közlekedésben találkozhatunk vele.  A címkenyomtatóval ellentétben a blokknyomtatóval készített nyomatot nem lehet felragasztani.

Többféle blokknyomtató létezik, de manapság a legelterjedtebbek a POS eszközök. A POS a Point of Sale rövidítése, amely tükörfordításban azt jelenti „a vásárlás helyén”. Ez arra utal, hogy az eszköz a vásárlás pontos helyén képes működni, így megkönnyíti az eladást. Az elnevezésből következik a blokknyomtató hordozhatósága is.

 

POS blokknyomtató ár

POS blokknyomtató

 

A blokknyomtató főbb típusai


Többféle csoportosítás létezik. Ebből az egyik, hogy milyen nyomtatási elven működik az eszköz. Ez alapján létezik mátrix illetve direkt thermal vagy más néven hőpapíros blokknyomtató.

 

Tekintse meg blokknyomtató kínálatunkat!

 

A mátrix elvű nyomtató az asztali tintasugaras nyomtatókhoz hasonlóan működik. Apró tintacseppeket juttat a papírra tűk segítségével és ezekből a pontokból rajzolódik ki a kép. Ez a blokknyomtató ár tekintetében olcsóbb, de a fenntartási költsége magasabb, mint a hőpapíros blokknyomtató esetében, mivel itt a festéket és a papírt is cserélni kell. Nagy előnye viszont, hogy képes leporellót nyomtatni, vagyis dupla nyomatot készíteni, ezáltal lehetővé teszi, hogy egyszerűsített számlát is adhassunk vevőinknek.

 

Blokknyomtató papír

Blokknyomtató papír

 

A hőpapíros blokknyomtató egy thermo papírra nyomtat, ami hő hatására elszíneződik, így rajzolódik ki rajta a kép. A hőpapíros blokknyomtató ár magasabb kategóriát képvisel, viszont ez bőven megtérül, mivel a fenntartási költségei alacsonyak, hiszen csak thermo papírt kell hozzá beszerezni.

Mindkét típusból létezik olyan, amelyik képes kétszínű nyomatot létrehozni, de ezek már magasabb árkategóriát képviselnek, így azoknak ajánlottak, akiknek mindenképpen szükségük van erre a módszerre. A két szín általában a vörös és a fekete.

Csatlakozás szerint is eltérnek az eszközök egymástól. Szinte kivétel nélkül mindenféle típus rendelkezik pénztárgép csatlakozással. Ezen kívül létezik még RS-232-es soros port és USB csatlakozás is. Vezeték nélkül csatlakozhatnak például blutooth kapcsolat segítségével.

 

Kinek melyik a megfelelő blokknyomtató?


Ez egy igazán fontos kérdés, amikor valaki blokknyomtatót vásárol, hiszen nem szeretne minden évben újat venni, ha ez esetleg nem felel meg a felhasználási területnek. Első sorban azt kell tisztáznunk magunkban, hogy mire és hol fogjuk használni. Abban az esetben, ha szeretnénk többpéldányos nyomtatást, akkor a mátrix jöhet szóba, például egy nagyáruházban. Viszont ha elég egy egypéldányos nyomat, akkor a hőpapíros blokknyomtató is tökéletesen megfelelő. Például ilyen lehet a jegynyomtatás akár valamely közlekedési eszközre, parkolóba vagy rendezvény helyszínre szól. Nagyon meg kell gondolnunk azt is, hogy mennyit szánunk a fenntartására. A blokknyomtató ár általában tartalmazza a kezdő kellékeket, így csábító lehet a mátrix blokknyomtató alacsonyabb beszerzési ára, viszont hosszútávon ez a típus költségesebb lesz, mint a hőpapíros vetélytársa.

 

Blokknyomtató ár

Blokknyomtató

 

Az sem mindegy, hogy milyen körülmények között használjuk az eszközt. A direkt thermal nyomtatás nem örökéletű, mivel a papír a hő hatására színeződik el így nem tehető ki túl nagy hőnek huzamosabb ideig, így például a hőpapíros blokknyomtató nem igazán előnyös egy konyhán. A mátrix blokknyomtatóval készült blokk pedig nem bírja a nedvességet, mert elmosódik rajta a tinta, így nem tanácsos például strandbelépő árusításra, vagy zuhogó esőben parkolójegy kiadásra használni.

 

Tekintse meg blokknyomtató kínálatunkat!

 

 

Blokknyomtató készülékek


A cég többféle terméket is kínál, melyek blokknyomtatásra alkalmasak, de mivel cikkünkben blokknyomtatókról esett szó, így tehát, tekintsük át azokat, melyek, ahogy nevük is mutatja a blokknyomtató kategóriába tartoznak. Ez azt jelenti, hogy direkt blokknyomtatásra lettek tervezve és kialakítva, másféle nyomat például címke nyomtatásra nem alkalmasak.

Ezek a kizárólag blokknyomtató eszközök azoknak készültek, akik nem szeretnék váltogatni, hogy éppen mit és milyen hordozóanyagra nyomtatnak, kizárólag blokkot akarnak nyomtatni, mint például egy bizonylat, belépőjegy vagy nyugta egy kasszánál.

A most bemutatott készülékek mindegyike direkt termál vagy más néven hőpapíros blokknyomtató és POS eszközök is tehát a vásárlás pontos helyén képesek működni. Ezen kívül Guillotine típusú automata vágóval rendelkeznek, ami segít, hogy a papírt ne kelljen erővel elszakítani a kiadás során. Egyszerű kezelhetőségüknek és megbízhatóságuknak köszönhetően pedig rendkívüli népszerűségnek örvendenek és igazán keresettek. A papír cseréje még sosem volt ilyen egyszerű, nincs szükség fűzögetésre, a papírtekercs könnyedén kicserélhető, így nem okoz hosszú fennakadást és bosszankodó vevőket a bizonylatkiadás közben.

 

Star TSP100 ECO termo blokknyomtató


Ez a legkedvezőbb árkategóriájú készülék ebben a kategóriában. Tökéletes választás azoknak, akik nem szeretnének mélyen a zsebükbe nyúlni egy termo blokknyomtató eszközért, és naponta nem nyomtatnak ugyan hatalmas mennyiségű blokkot, de fontos számukra a minőség és megbízhatóság. 57 és 80 milliméter közötti szélességű papírt kezel és mint minden hőpapíros blokknyomtató itt is csak a hőpapír a folyamatosan fogyó kiegészítő másra nem is kell költeni. Nyomtathatunk vele hagyományos karaktereket, de akár vonalkódot, QR kódot vagy logókat egyszerű grafikát is, mellyel egyedivé tehetjük például a belépő és utazásra szolgáló jegyet vagy akár egy kupont is. Nyomtatási sebessége 150mm/secundum és a nyomatok felbontása 203 dpi. Csatlakozatható kasszafiók porton vagy USB porton keresztül is. Kiválóan alkalmaz bizonylatok, belépőjegyek vagy vonalkóddal ellátott kuponok nyomtatásra is. Kijelzője ugyan nincsen, de egy LED fény biztosítja, hogy értesüljünk a papír kifogyásáról vagy egyéb más működési problémáról.

blokknyomtató star típus
Star blokknyomtató


Citizen CT-S310II termo blokknyomtató


Ez az eszköz szintén egy hőpapíros blokknyomtató. Nyomtatási felbontása 203 dpi, jól olvasható vonalkód és QR kód nyomtatására is képes. 57 és 80 milliméter közötti szélességű papírral dolgozik, a nyomtatási sebessége már valamivel nagyobb, mint a korábban említetté, vagyis 160mm/sec. Szintén alkalmas vendéglátó egységekbe, különböző kisboltokba és jegykiadásra is, méretének köszönhetően akár egy tömegközlekedési jármű vezetőfülkéjében is elhelyezhető. Rendelkezik USB és kasszafiók porttal, de ezen kívül van RS232-es soros portja is, mely a hagyományos nyomtatóport. Szintén rendelkezik LED jelzőfénnyel, hogy visszajelzést kapjunk a nyomtatónál felmerülő esetleges problémákról.

 

 termo blokknyomtató citizen
Citizen blokknyomtatóTekintse meg blokknyomtató kínálatunkat!


Bixolon SRP-350III termo blokknyomtató


250 mm/secundum-os teljesítményével ez a hőpapíros blokknyomtató, már olyan kereskedelmi egységekbe, vagy forgalmasabb szolgáltató helyekre is alkalmas, mint egy népszerű szórakozóhely, strand, esetleg mozi. A nyomtatási felbontása 180 dpi melyet akár 80 milliméter széles papíron is képes hozni, nyomtathatunk a termo papírra logó-t, vonalkódot vagy egyszerű megszokott karaktereket is. Csatlakoztathatjuk RS 232-es soros porton, vagyis a hagyományos nyomtatóporton, USB csatlakozón, és ami a legfontosabb a blokknyomtatók esetében kasszafiók porton keresztül is. A működésjelző LED természetesen ennek a blokknyomtató eszköznek is alapfelszereltsége.

bixolon termo blokknyomtató
Bixolon blokknyomtató

 

Epson TM-T88V hőpapíros blokknyomtató


Mint minden termo blokknyomtató, így ez a készülék is termo papírt használ és direkt thermal nyomtatási technológiával a papír melegítésének segítségével rajzolja ki a képet, mely tartalmazhat numerikus és alfanumerikus karaktereket, vonalkódot, QR kódot vagy akár egy céges logó-t is. Mivel a nyomtatási teljesítménye rendkívül nagy, ami 300 mm/secundum, így a nagy forgalmú vendéglátóhelyeken vagy kereskedelmi egységekben is megállja a helyét, ahogyan korábban már említettük a blokknyomtatóban a termo papírtekercs könnyedén kicserélhető. A LED fény biztosítja, hogy a papír fogyásáról időben értesüljünk, így nem fog megakadni a jegykiadás vagy az árueladás a kasszánál egy kifogyott papírtekercs miatt.  Nyomtatási felbontása 180 dpi. Az előbb említett eszközhöz hasonlóan ez a termo blokknyomtató is működik USB, RS-323-es soros, és kasszafiók porton keresztül csatlakoztatva is.

 

epson hőpapíros blokknyomtató
Epson blokknyomtató

 

Tekintse meg blokknyomtató kínálatunkat!

címkék:
Témák
Címkék