Árazzon a Jolly JP6 árazógép segítségével

2019. 09. 18.
2767
Jolly JP6 árazógép

Az árazógépek manapság annyira a boltosok mindennapi eszközévé váltak, hogy eszünkbe sem jut, hogy az élet más területén is használhatóak. Csak beállítják a megfelelő számokat és a pénznem betűjelét, majd kattog az árazópisztoly tapad a címke, és így tovább egy véget nem érő árurengetegben. Na de milyen területeken lehet még használni és hogyan?

 

Árazógép felhasználási területei


Először is kezdjük a textiliparral. Igen tényleg a textiliparral. Azon belül is a varrodákkal, mert ott is használatban van az árazógép. Mivel a varrodákban egyszerre több száz azonos fazonú ruhadarab is készülhet, nehézkes lenne kézi erővel kiszabni a ruhadarabok minden egyes elemét a szabásminták alapján. Éppen ezért ez nem is így történik. Az anyaglapokat egymásra fektetik akár százat is egyszerre, majd a legfelső anyagon a szabásmintát körberajzolják. Ezután az erre alkalmas géppel a minta mentén körbevágják egyszerre mindet, ami egymás alatt van. Így készül egyszerre száz ruhaujj, hát, vagy gallér. De ezek az egymásra fektetett anyagok nem teljesen egyformák, hiszen szinte lehetetlen két pontosan száz százalékig egyforma színárnyalatú anyagot gyártani, nem is beszélve a mintásakról például a kockásról. Eléggé furcsa lenne, ha egy zakó háta egy-két árnyalattal sötétebb lenne az ujjánál. De hogyan lehet ezt elkerülni az előbb említett nagyüzemi eljárás során? Árazógép segítségével. A kiszabott darabok sorszámot kapnak felülről lefelé 1-es, 2-es, 3-as és így tovább. Így amikor a varrógép alá kerülnek, a varrónők tudják, hogy a 1-es ujjat az 1-es háthoz, 1-es gallérhoz, 1-es mellrészhez kell hozzávarrni, mert ugyanabból a szövetlapból lettek kiszabva. Továbbra is a textiliparnál maradva, a méteráru boltokban is gyakori kellék az árazógép. Itt a szöveteket, szalagokat méterre árulják, és amikor eladnak valamennyit egy tekercsből árazógép segítségével rácímkézik, hogy mennyi maradt még meg belőle, így nem éri meglepetés a következő vásárlót, ha 5 méter anyagot szeretne vásárolni, de csak a mérés során derülne ki, hogy csak 4,5 méter van belőle.

 

könnyen kezelhető Jolly JP6 árazógép

Jolly JP6 árazógép


A vendéglátásban is nagy hasznát lehet venni egy árazógépnek. Mivel a konyhákon mindig fel kell tüntetni a szavatossági időt az alapanyagokon így egyszerűen nyomhatunk rájuk egy címkét az árazógéppel, mivel egy 1 soros 6 karakteressel, mint amilyen a Jolly JP6 árazógép is leírhatjuk például, hogy 190823 vagyis, hogy az alapanyag 2019 augusztus 23-ig fogyasztható. Ugyanez igaz azokra a termékekre, melyeket üzemileg vagy akár egy kézműves kisboltban csomagolnak, de nem ipari vákuum csomagolásba, mivel hamar elfogynak. Ilyenek például a szendvicsek melyek csak 1-2 napig fogyaszthatóak vagy a kézműves édességek, esetleg kisüzemileg készített lekvárok, húskészítmények is akár.

El is érkeztünk ahhoz a szegmenshez, ahol leginkább jelen van az árazógép. Ez a kereskedelem. Akár nagy akár pedig kisboltokról van szó, az árcédulákat el kell helyezni a termékekre. Néha nem is egyet, hiszen ha egy terméket leáraznak rajta szokták hagyni az eredeti árát is, sőt néha még a kedvezményt is ráírják százalékban, így egyszerre három árazó címke is van egy árun. Árazógépet sokféle profilú üzlet használ, legyen az akár vegyesbolt, ruházati üzlet, papír-írószert, háztartási kellékeket vagy akár játékokat forgalmazó kereskedelmi egység. A cél ugyanaz, egyértelműen tájékoztatni a vásárlót a termékek áráról.

 

Tekintse meg Jolly árazógép kínálatunk!

 

Hogyan működik egy árazógép


Először is a tárcsa segítségével be kell állítani a címkére nyomtatni kívánt árat és ha erre lehetőség van annak pénznemét. A Jolly JP6 árazógép első és hatodik karaktereként a numerikus karakterek mellett forint és euró is beállítható. Ez úgy történik, hogy a keretet mozgatjuk, mégpedig a következő módon, a számokat váltogatni a tekerő tárcsával lehetséges, de ez mindig csak egy karakterre vonatkozik. Mindig arra a karakterre lesz érvényes, ami éppen a keret legbaloldalibb karaktere. A keretet jobbra lehet elmozdítani, a kívánt karakterig. Egy példa, ha be akarjuk állítani, hogy egy áru ára 199 FT akkor először a mozdulatlan kerettel beállítunk egy üres helyet, majd eggyel jobbra húzzuk a keretet és még egy üreset, ezután még eggyel jobbra húzva egy 1-est, aztán még eggyel jobbra egy 9-est és utána ugyanígy még egy 9-est majd a keretet teljesen jobbra húzva az utolsó helyre egy FT karaktert. A két üres hely azért szükséges, mert ez egy 3 számjegyet és egy pénznem formátumot tartalmazó ár.

 

rugalmasan állítható Jolly JP6 árazógép

árazógép beállítása


Ha az árat beállítottuk mindaddig ezt a nyomatot fogja az árazógép a címkékre nyomni, amíg át nem állítjuk azt, vagy sajnálatos módon ki nem fogy az árazószalag vagy a festékhenger, de mindkettő cserélhető néhány mozdulattal. A címkére nyomtatás egyszerű, az árazógép markolatának két felét össze kell nyomni, mint egy ollót, ekkor a kis címkéző ablakban megjelenik a következő címke, amit rányomhatunk.

 

Tekintse meg Jolly árazógép kínálatunk!

 

A kézi árazógép befűzése


A címkeszalag betöltése egyáltalán nem bonyolult feladat, mindössze néhány lépésben megvalósítható. Először az árazógép fenéklapját kell felnyitni az oldalsó gombok hátrahúzását követően, majd a szalagtartó fedelet kell felnyitni egy könnyed felhúzással. A ragasztószalag kezdetéből körülbelül 20 cm-t tekerjünk le és csúsztassuk át az árazógép továbbító nyílásán. Ezt követően a tekercset a tartóba helyezzük úgy, hogy legalább 10 cm kilógjon, majd zárhatjuk az eszközt. A szalag végét ezután vezessük be a sima és a fogas továbbító görgő közé úgy, hogy közben behúzva tartjuk a fogantyút. Néhányszor nyomjuk meg ezt az árazópisztoly fogantyúját, egészen addig, amíg meg nem jelenik az első nyomtatott címke a gumigörgőnél figyelve arra, hogy teljes legyen a nyomat.

 

Miként érdemes árazópisztoly ragasztószalagot választani?


Első és legfontosabb szempont, hogy ismerjük a saját eszközünk típusát és fajtáját. A Jolly JP6 árazógép esetében a címkeméret 22 x 12 mm nagyságú kell, hogy legyen. Rengeteg fajta árcímke van a piacon, ezért több paramétert kell figyelembe venni a választáskor, mint például a felület minőségét, amire ragasztani akarunk. Ebből kifolyólag lehet szó textilről (amiről a korábbiakban is szót ejtettünk), vagy mondjuk fagyasztott áruról, hiszen ezeken is fontos a megfelelő tapadás. Vannak olyan termékek, amelyek esetében szintén fontosak a címkével feltüntetett adatok, azonban épp olyan lényeges, hogy ezek maradéktalanul eltávolíthatók legyenek vásárlást követően.

Normál árazópisztoly címkéket zárt helyiségben, szobahőmérsékleten, páramentes közegben a legalkalmasabb használni, mint ahogyan az áruházak és kereskedelmi láncok tömkelege is alkalmazza. Szennyezett, egyenetlen felületekre való címkézéshez erősebb ragasztóval ellátott tekercset javaslunk, de léteznek speciális anyagú címkék is kézi árazógép használatához. Ilyen a már említett textillel kompatibilis címke, ami nem hagy nyomot, szépen leszedhető és nem sérti meg az anyagot. Biztonsági árazógép szalagot akkor ajánlott használni, ha azt szeretnénk elérni, hogy a címkét ne lehessen könnyen eltávolítani a termékről, ellenkező esetben pedig több darabra szakadjon.

 Árazzon a Jolly JP6 árazógép segítségével
Egyes termékeknél fontos, hogy a címke nyom nélkül eltávolítható legyen vásárlást követően, ehhez pedig speciális ragasztóval ellátott tekercs szükséges

És van még egy tényező, amiről nem beszéltünk, ez pedig az árazópisztoly címkéinek színe. Elsőre nem tulajdonítunk nagy jelentőséget a fehértől eltérő, dekoratív megjelenésnek, azonban a színkódolás már régóta jelen van a kereskedelemben. Szinte már tudat alatt jelentőséget tulajdonítunk a sárga vagy piros kiemeléseknek, automatikusan kedvezményre és akcióra asszociálunk ezen színek láttán. Az erre a célra alkalmazott úgynevezett Fluo (fluoreszkáló) címkék (sárga, narancs, piros, zöld) direkt kiemelési célból kerülnek használatba.

Az árazópisztoly egyedi igényű címkéi is nagy segítséget nyújtanak, amelyek legtöbbször előnyomott változatban kerülnek forgalomba. Ezek az előre tervezett címkék lehetnek általánosak, mint a minőségmegőrzési információk, de akár boltlánchoz is rendelhetünk saját logóval ellátott tekercseket.

 

Jól olvasható árfeltüntetés a Jolly JP6 árazógép segítségével


A fogyasztóvédelmi törvény alapján jól láthatóan, egyértelműen, könnyen azonosítható módon és tisztán olvashatóan fel kell tüntetni a termékek és szolgáltatások árát. A megfelelő árazópisztoly segítségével minden címke egyforma lehet, erős és nehezen kopó festéke pedig tartósan fent marad a papíron. Emellett a magyar pénznemet is kötelesek feltüntetni „forint” vagy „Ft” formájában, ami a Jolly JP6 árazógép esetében igen egyszerűen megvalósítható, emellett Euró karakterrel is el van látva. Ez a fajta árazópisztoly nevéből adódóan 6 karaktert képes egy sorban nyomtatni, minősége első osztályú. A kompatibilis 22 x 12 mm nagyságú címkék és az utánpótló Jolly árazópisztoly festékhengerek olcsón és egyszerűen beszerezhetők hozzá, így igazán időtálló és minőségi választásnak bizonyulhat ez az eszköz.

 

címkék: