Címke gyártás, egyik legnépszerűbb szolgáltatásunk

2022. 05. 18.
1974
öntapadós címke gyártás nagy tételben is

Napjainkra már szinte nem létezik olyan iparág vagy szolgáltatás, ahol ne használnának címkéket, hiszen belegondolva minden termék esetében ez az információátadás elsődleges módja. Éppen ebből kifolyólag a címke gyártás is önálló ágazattá nőtte ki magát, hogy minél sokrétűbben szolgálhassák ki az egyre növekvő igényeket.

 

Címke gyártás során leggyakrabban felmerülő kérdések


A címkenyomtató beszerzése előtt természetesen szükség van meghatározni azokat a kérdéseket, amelyek segítenek körülhatárolni az igényeket, hogy tényleg a számunkra legmegfelelőbb eszközt válasszuk.

 

Meddig szükséges a címkék olvashatósága?


A legegyszerűbb és legkönnyebben karbantartható gépek a direkt thermal nyomtatók, amelyek a hőérzékeny papír tulajdonságát használják ki, így a megfelelő területekre hőhatást gyakorolva színelváltozás történik, így jön létre a kívánt minta. Azonban ezen hőérzékeny sajátossága révén nem őrzik meg hosszú időn keresztül a rákerülő információt, ugyanis bármilyen hőhatás besötétítheti a papír többi részét (például a napsütés). Éppen ezért a direkt thermal címke gyártás egy olcsó és egyszerű technológia, hátulütője azonban az, hogy maximum egy évig tárolhatók. A boltokban kapott bizonylatok és blokkok egy része is ilyen módon készül.

Amennyiben tartósabb címke gyártás a cél, a thermal transfer címkenyomtató lesz a megoldás, amelyhez már két kellékanyag szükséges: címke és festékszalag. Bár alapvetően költségesebb kivitelezésű, de ha hosszútávon van szükség a címkék olvashatóságára, költséghatékony választásnak bizonyul. Működését tekintve a nyomtatófej alatt együtt mozog a címke és a festékszalag, amelyről a fej hevítésének köszönhetően adódik át a festék, így kialakítva a nyomtatási képet. Ez a fajta címke nyomtatás ellenálló lesz hővel, nedvességgel és dörzsöléssel szemben is, így hosszútávon megmarad a nyomtatott felület olvashatósága.

címke gyártás élelmiszeripari termékekre címke gyártás többféle színben

Ki lesz téve környezeti hatásoknak?


Sem a nyomtató, sem a címke szempontjából nem mindegy, hogy milyen környezeti hatás fogja érni, hiszen az elemeknek kitett címke élettartama jelentősen lerövidül. A gép esetében pedig figyelembe kell venni, hogy egy tiszta irodahelyiségben vagy egy poros raktárban kell működnie hosszútávon. Címke gyártás során érdemes lehet időtállóbb, nem papír alapú nyomtatásban gondolkodni, hogy akár kültérbe helyezve se károsodjon. A nyomtatógép kiválasztása szempontjából pedig érdemes figyelembe venni a teljesítményt is, hiszen nagy különbség van egy asztali kisgép alkalmankénti használata és egy robosztus ipari nyomtató mindennapos alkalmazása között.

 

Maradandó vagy eltávolítható öntapadós címke gyártás a cél?


A címkék hátulján lévő ragasztó is eltérő lehet felhasználástól függően. Permanens, azaz maradandó címkére akkor van szükség, ha biztonsági okokból nyomot kell, hogy hagyjon a felületen. Sima, tiszta felületre ragasztva jól tapadnak és sérülés nélkül eltávolíthatatlanok, roncsolódnak és nyomot hagynak maguk után.
Az eltávolítható öntapadós címke gyártás szélesebb körben elterjedt, ugyanis termeléskövetés során használják, amelynek végén átkerül magára a termékre vagy dobozra. Ezek nem tapadnak nagy erővel a felülethez.
Emellett létezik az extra erős ragasztóval ellátott öntapadós címke gyártás, amely címkék nem sima vagy tiszta felületre kerülnek, ezért van szükség a maximális tapadásra. Építőiparban gyakori az alkalmazásuk.

címke gyártás kiváló minőségben
Öntapadós címkékre széles körben szükség van, időnként az extra erős tapadás sem mellékes tulajdonság

Milyen címkéhez milyen festékszalag használható?


A címke gyártás fontos tényezője a nyomtató kiválasztása mellett, hogy milyen alapú címkével milyen jellegű festékszalag kompatibilis, hogy elkerülhető legyen a hibás végeredmény. A direkt thermal és a thermal transfer címkék előnyeiről és hátrányairól már esett szó, azonban vannak ezeken kívül más lehetőségek is.

  • Papírcímke viaszos festékszalaggal: A papír a legelterjedtebb címke alapanyag, hiszen egyszerűen és olcsón beszerezhető, valamint a legtöbb esetben megállja a helyét. A viaszos thermal transfer festékszalaggal való nyomtatásuk általánosan elterjedt beltéri használatra. Ezzel készülhetnek kartoncímkék vagy csuklópántok.
  • Műanyag (polipropilén) címke viaszos-műgyantás festékszalaggal: Amennyiben tartósabb címkékre van szükség, például kültéri használat esetén, úgy célszerűbb polipropilén alapot választani. Költségesebb, de ellenállóbb megoldás, szintén alkalmas kartoncímkék és csuklópántok készítéséhez.
  • Poliészter címke műgyanta festékszalaggal: Ugyan a legköltségesebb megoldás mindközül, azonban alkalmanként szükséges lehet a nagy ellenállóképessége miatt. Mechanikai igénybevétel és vegyszereknek való kitettség indokolhatja használatát, mint például járművek jelölése esetén.
  • A széleskörű igények következtében a címkenyomtatás piaca mára sokszorosára duzzadt, ez viszont magával hozza a tényt, hogy nehéz kiválasztani a megfelelő nyomtatógépet. Amennyiben nem sikerül egyedül meghatározni az optimális választást cégünk örömmel áll rendelkezésre és készséggel segítünk ebben!

Keressen minket!

Címkék tengerében – melyek a legnépszerűbbek?


Legnépszerűbb talán a hagyományos öntapadós címke gyártás, amelynél lényeges, hogy a rajta feltüntetett információ sokáig jó állapotú és olvasható maradjon. Fő célja a termékek azonosítása és a szükséges információ átadása. Alapanyagát tekintve papírból vagy műanyagból készülnek, amelynek felülete ezáltal matt vagy fényes lesz. Ennek elsődleges oka a termék elhelyezése, ugyanis kültéren nem szerencsés, ha leázik a címke egy eső után.

Az öntapadós címke gyártás határainak már csak a képzelet szab határt, hiszen színét, alakját, anyagát és felületét is a megrendelő igényeihez lehet módosítani. Éppen ennek köszönhetően kiváló marketingeszközzé válhat, nem véletlenül van nagy hagyománya például az alkoholos italok címkézése során. Úgy tartja a mondás, hogy „jó bornak nem kell cégér”, azonban egy elegáns és informatív boroscímke kifejezetten bizalomgerjesztő hatással bír. A borosüvegre egyedien megtervezett öntapadós címke gyártás ezáltal képes lehet tükrözni az üvegben rejlő értéket, valamint befolyásolhatja a fogyasztási élményt is.

címke gyártás számos színben és méretben
A címkék tervezésének nagy jelentősége van, mind marketing, mind pedig a fogyasztói élmény szempontjából

A vonalkódok (és mostmár a QR kódok is) széles körben alkalmazott címkék, amelyek szintén öntapadós címke gyártás során készülnek, de persze akadnak nem ragasztós változataik is. Ebben az esetben általában meg szokott felelni a hagyományos papír alapú megoldás, viszont strapabírás szempontjából egy műanyag címke jobban teljesít.

Ha saját magunk vágnánk bele az öntapadós címke gyártás és tervezés folyamatába, jó ha tudjuk, hogy számtalan program elérhető már a szerkesztéshez. Ez történhet külső forrásból, amelyet aztán a megfelelő formátumba és méretbe kell konvertálni. A legtöbb nyomtató azonban rendelkezik az ehhez szükséges programmal, így egyből a szükséges méret szerint tudunk dolgozni. Beolvashatunk más forrásból származó adatokat, módosíthatjuk őket, szöveget, logót, vonalkódot helyezhetünk el rajta. A nyomtatókhoz szükséges program általában már a gép beüzemelésekor telepítésre kerül, amennyiben ez nem történik meg, úgy a kompatibilis szoftver mellékelésre kerül.

 

Egyszerű karbantartás és szakszerű tanácsadás minden esetben


Ha már eljutottunk arra a pontra, hogy kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb címkét és nyomtatót, további bizonytalanság és kérdések merülhetnek fel. Cégünk azonban nem hagyja magára ügyfeleinket a vásárlást követően sem, hiszen a minőségi szolgáltatás alapja az elégedettség. A beüzemelésben és telepítésben is segítő kezet nyújtunk, probléma esetén igyekszünk mihamarabb orvosolni azt. Az esetleges meghibásodásokért felelősséget vállalunk márkafüggő garanciák fejében, valamint az eszközökhöz számos kellékanyagot is forgalmazunk. Kérdés/kérés esetén írjon nekünk, szakmai tanácsadásunk mindig rendelkezésre áll!

Elérhetőségeink

címkék: