Karszalagnyomtatás, nem csak fesztiválokra

2019. 08. 26.
2042
egyedi karszalagnyomtatás

Ahogyan a címből is látszik a karszalag szót hallva a legtöbb embernek a fesztiválokon bulizó fiatalok jutnak az eszébe. Ez a közeg, vagyis a fesztiválszervezés valóban nagy felvevőpiacot jelent a karszalagnyomtatók forgalmazóinak, de nem csak fesztiválokon használunk karszalagokat.

 

Hol elengedhetetlen a karszalagnyomtatás?


Karszalagokat az egészségügyben is gyakran használnak, hiszen már az újszülöttek karján is ott van egy kicsike karszalagon minden fontos, azonosításhoz szükséges adatuk. A kórházakban és egyéb egészségügyi intézményekben azonban nem csak az újszülöttek, hanem felnőtt páciensek azonosítására is használják. Gondoljunk csak bele, hogy egy frissen műtött még altatásban lévő beteget nem lehet felébreszteni, hogy mondja már meg legyen kedves, hogy hívják. Vagy egy demenciában szenvedő beteg esetében, aki képes ugyan kommunikálni, viszont előfordul, hogy a saját nevére sem emlékszik. Ilyenkor egy karszalag nagyon jól jön. Előfordul, hogy ennél sajnos szomorúbb helyzetben van szükség karszalagos azonosításra. Ilyen hely a patológia, ahol a holttesteket is karszalagokkal tudják azonosítani. Ebből is látszik, hogy a kórházakban és egyéb egészségügyi intézményekben is nagy szükség van karszalagnyomtató eszközre. Sajnos azonban karszalagnyomtató nem minden intézményben áll rendelkezésre, sok esetben kézzel írják rá a nővérek az adatokat a csuklópántokra.

 

karszalagnyomtatás korházakban
újszülött "karszalaggal"

Még mindig nem visszatérve a karszalagnyomtatás rendezvényszervezésben betöltött elengedhetetlen szerepére nézzünk körül, hol is találkozunk még ezekkel az igazán fontos csuklópántokkal. Például fürdőhelyeken, aquaparkokban és thermálfürdőkben, vagy természetes vizű strandokon is, akár a Balaton körül. Olyan helyeken, ahol nem lehet számon tartani másképpen, hogy ki és melyik kapun jött be, valamint egy fürdőruhában közlekedő embertől mégsem kérhetjük el a jegyét, hiszen az eléggé kényelmetlen lenne, ha a strandolóknak folyton maguknál kellene azt tartani. Nem is tudnák hová tenni. Egy karszalagot azonban egyszerűen fel lehet mutatni, és nem okoz nehézséget magunknál tartani.

 

Tekintse meg karszalagnyomtató kínálatunk!

 

Végül, de nem utolsó sorban pedig a már az elején említett rendezvények. Szándékosan nem fesztiválok, hiszen nemcsak fesztiválokon szolgálja a beléptetést egy karszalag. Sok olyan rendezvényen és szórakozóhelyen tesznek ránk karszalagot a belépőjegy megvásárlásakor ahol kedvünkre ki illetve beléphetünk az adott helyszínről. És a strandokhoz hasonlóan előfordulhat, hogy több bejárat is van.

 

Miből készülhet karszalag?


Mivel a cikkben főleg a karszalagnyomtatásról van szó és legkönnyebb papírra nyomtatni, így ez a legkézenfekvőbb megoldás, de a papírok sem egyformák. Létezik olyan, ami csak egyszeri használatra készült, nem túl strapabíró, mivel csak néhány órát viseljük. De vannak olyan papír alapú karszalagok, amit akár több napig is, ezeknek strapabírónak kell lenniük. A legtöbb karszalagnyomtató többfélével is megbirkózik. A strandokon és gyógyfürdőkben víz éri a karszalagot, így oda vízálló réteggel bevont karszalagra van szükség, ahogyan a kórházi karszalagok esetében is. Készülhetnek műanyagból is, de a legellenállóbb karszalagok mégis textilszálakból vannak. Ezek a „fesztivál” karszalagok, általában egész hetes, de legalább is többnapos rendezvények belépői. A fiatalok körében státusszimbólumnak is számítanak. Van, aki több hétig hónapig hord egy-egy textil karszalagot. Van, akinek tele van a karja ilyenekkel. Én magam is, aki most ezt a cikket írom több évig hordtam karszalagokat, amik az általam látogatott fesztiválokra emlékeztettek. Egyetemi éveim alatt előfordult, hogy három különböző év Hegyalja Fesztivál karszalagját viseltem a csuklómon, sőt még a munkába állásom első évében is.

karszalagnyomtatás sokoldulalú felhasználásra
Fesztivál karszalag


Mire való a karszalagnyomtatás az azonosításon túl?


A karszalag összehoz vadidegen embereket. Ez nem vicc. Ha valaki meglát egy ugyanolyan karszalagot viselő embert, mint amilyen őrajta is van meg meri szólítani, és jó eséllyel választ is kap, ettől az emberekben még valamiféle összetartozás is kialakul, hiszen ugyanott voltál ahol én, van közös témánk. Ingyen reklám. Jó ez nem teljesen igaz, hiszen a karszalagnyomtatás és a karszalagnyomtató pénzbe kerül, viszont a belépő árából ez megtérül és a karszalagra nyomtatott logó vagy felirat több tíz vagy több száz extrém esetben pedig több ezer ember karján ott virít bárhová is mennek. Még hazafelé a villamoson is, amikor kapaszkodnak rá-rá pillant az ember a mellette álló karjára, ha karszalagot lát és önkéntelenül is elolvassa a rajta látható szöveget, megnézi a mintát.

 

Milyen azonosító adatok kerülnek a karszalagra?


Az első válasz kicsit kilóg a sorból, hiszen ez nem egy számsor vagy egy szöveg és nem is kerül rá a karszalagra, mivel eleve ilyen az anyaga. Ez nem más, mint a szín. A karszalag legszembetűnőbb azonosító funkcióját a színe adja. Ez a szín lehet az adott szolgáltató egység saját színe, ami minden máson, például belső design-ban visszaköszön. Elképzelhető, hogy egy többnapos rendezvény minden napján más színű a karszalag. A gyógyfürdőkben például a különböző színű karszalagok azt jelentik, hogy ki milyen medencéket használhat, milyen egyéb szolgáltatásokra jogosult úgy, mint a szauna vagy az infrakabin.

 

karszalagnyomtató feliratok logók vonalkód szalagra nyomtatáshoz
Színes karszalagok

A karszalagnyomtatás során rákerülhetnek a csuklópántra logók, szövegek és még vonalkód vagy QR kód is. Ez utóbbiak praktikus módjai a beléptetésnek. Ahol belépéskor a vonalkóddal ellátott karszalagot adnak a vendégeknek, ott kevesebb személyzettel is meg tudják oldani a további ki és beengedést. Vonalkód olvasóval ellátott beléptető kapuval. Ahol erre nincs lehetőség ott emberi szemrevételezéssel történik a beléptetés. Ilyenkor a karszalagnyomtató segítségével általában dátumot nyomtatnak a karszalagra, sőt feltűnő betűmérettel többnyire az adott napot betűvel is pl. SZOMBAT. Sok karszalag a ragasztási felületen sorszámozással is el van látva a még szigorúbb biztonság érdekében, mivel ha megpróbálják letépni majd újra ragasztani ez a számsor megsérül.

A személyazonosításra alkalmazott karszalagon főként nevet, születési dátumot illetve TAJ számot szoktak elhelyezni, illetve sokszor gyógyszerérzékenységet vagy vércsoportot, mivel ez főleg az egészségügyben elterjedt.

 

Hogyan rögzítjük a karszalagot?


A textil karszalagokat kis fémgyűrűvel lehet rögzíteni, amit fogóval nyomnak össze, miután beállították a karszalag kívánt méretét. A műanyag karszalagoknak lehet patentje vagy lyukacsos rögzítője is. A leggyakrabban használt papír karszalagok, legyenek azok akár vízállóak vagy egyszerű papírból készültek ragasztós felülettel vannak ellátva az egyik végükön. Ha egyszer a karszalag két végét összeragasztották, akkor az már nem távolítható el, csak ha letépjük. Ennek egy speciális technikája is van. A karszalag belül maradt végét kell megrántani és így egyszerűen eltávolítható a csuklónkról.

 

karszalagnyomtató strapabíró szalag készítéshez
Karszalag ragasztós felülete

 

Karszalagnyomtatás gazdaságosan


Ha már úgy döntöttünk, hogy rendezvényünkhöz vagy egyéb más tevékenységünkhöz karszalagra van szükség sok szempontot mérlegelnünk kell, hogy megtaláljuk a legoptimálisabb megoldást. Először is meg kell választanunk a megfelelő anyagú karszalagot, hiszen a spórolás miatt nem választhatjuk a legolcsóbb papírt, ha például strandbelépőről van szó, mivel így hamar leázna a vendégek kezéről. Figyelembe kell vennünk, hogy milyen rendszerességgel szeretnénk karszalagot nyomtatni. Ez a rendezvény egyszeri alkalom, esetleg időszakos vagy mindennapos. Ha nincs szükségünk rendszeresen karszalagokra, akkor nyomtathatunk bérnyomtatásban. Ebben az esetben a készüléket nem vesszük meg, csak megbízzuk a céget, hogy nyomtassa ki nekünk a megadott mennyiségű és adattartalmú karszalagot. Ilyenkor számolnunk kell vele, hogy esetleg túl sok vagy túl kevés karszalagot készíttetünk.

Ha tevékenységünkhöz rendszeres karszalagnyomtatás szükséges célszerű beszerezni egy saját karszalagnyomtató eszközt, mint például a következő készülék:

Zebra HC100 karszalagnyomtató


Ez a karszalagnyomtató vagy más néven csuklópánt nyomtató igazán sokoldalú, így kiválóan használható beléptető rendszerekhez legyen szó akár szabadtéri rendezvényekről vagy aquaparkokról illetve beltéri szórakozóhelyekről, valamint kórházakról, egyéb egészségügyi ellátó helyekről egyaránt.

A karszalagnyomtató könnyen kezelhető. Miután csatlakoztattuk USB porton, RS232-es soros vagy más néven nyomtatóporton keresztül, vagy akár Ethernet kábelen keresztül a számítógéphez, nincs más dolgunk, mint bekapcsolni és megvárni, míg a kezelőgombok körüli fény zöldre vált. Amennyiben ez narancsszínű, úgy nincs kazetta a nyomtatóban. Kazetta, egy karszalagnyomtatóban? Ez a kérdés sokakban felmerülhet. Igen kazetta, ugyanis a sterilitás megőrzése érdekében a karszalagok egy kazettában helyezkednek el és csak a nyomat elkészültekor foghatjuk őket a kezünkbe. Ez segít elkerülni, hogy a szállítás vagy tárolás során beszennyeződjenek. Ezért is lehet hasznos kórházak számára. Visszatérve az üzemeltetéshez, a kazetta egyszerűen behelyezhető a karszalagnyomtató készülékbe, melyet egy festékpatronhoz hasonlóan egyszerűen cserélhetünk is. A kinyomtatott karszalag, így a lehető legkevesebb személlyel kerül kapcsolatba a csuklóra helyezés előtt.

Természetesen, mint minden más nyomtatónak, ennek is fontos megemlíteni a technikai jellemzőit. A nyomtatási felbontása 300 dpi ami rendkívül jónak mondható. Nyomtatási sebessége pedig 102 mm/sec. Akár 30 mm széles és 558 mm hosszú karszalagra is nyomtat. Súlya igen csekély, mindössze 1,4 kg.  A belső memóriája pedig 16 MB Ram-ból és 8 MB Flash- ből áll. A címke, vagy ez esetben a karszalag megtervezéséhez pedig a Zebra szoftvere nyújt segítséget.

Akár a bérnyomtatást akár a karszalagnyomtató vásárlás mellett döntünk a karszalag használata mindenképpen jó döntés, ha rendezvényszervezésre, szórakozóhely vagy strand üzemeltetésre adjuk a fejünket.

 

Kérjen ajánlatot!

 

címkék: