Kártyaolvasó - Mit érdemes tudni róla?

2019. 10. 16.
6770
mágneskártya olvasó milyen megoldásokat kínál

Ma többféle típusú és működési elvű kártyaolvasó van forgalomban úgy Magyarországon, mint a világ más tájain, hiszen a használatban lévő azonosító kártyák is más-más működési elvet követnek. Sokféle plasztikkártya van forgalomban. Vannak vonalkóddal ellátott kártyák, mágneskártyák, chipkártyák, és úgynevezett közelítő kártyák is, amelyeket nem kell az kártyaolvasó eszközhöz érinteni, elegendő, ha azok nyakba akasztón, táskában vagy övre csatolva a kártyaolvasó közelébe kerülnek.

 

Kártyaolvasó típusok


Ez az összefoglaló név sokféle működési elvű eszközt magába foglal. Kártyaolvasónak, nem csak a plasztikkártya olvasókat nevezzük. Kártyaolvasó például a memóriakártya olvasó is. Azért ezt a két kártyaolvasót hoztam fel példának, mivel ezek teljes mértékben inkompatibilisek egymással, az egyik egy elektronikus elven működő a plasztikkártyánál lényegesen kisebb méretű és formájú „kártyáról” memóriakártyáról olvas. A köznyelv mégis mindkettőt kártyaolvasónak nevezi. Ha maradunk a plasztik kártyáknál, akkor is többféle működési elvű kártyaolvasó juthat az eszünkbe. Amennyiben egy bankkártyára gondolunk, először mindenki egy kereskedelmi egységekben elterjedt POS terminálra asszociál. Ezek többsége képes olvasni a mágneskártyákat és a chipkártyákat is, mivel a bankkártyák mindkettővel rendelkeznek. Ezen kívül találkozhatunk még beléptetőkártyás rendszereknél olyan kártyaolvasóval is, melyhez csak hozzá kell érinteni a plasztikkártyánkat, vagy ahogyan korábban említettem elég csak a közelében lennie a kártyának, akár a táskánkban is, ez az RFID technológia, ezeket a kártyákat pedig közelítő kártyáknak nevezzük. És van a mágneskártya olvasó. A mágneskártya olvasó, ahogyan a neve is mutatja mágneskártyát képes olvasni és csakis azt, ezért nem összetévesztendő a bankkártya olvasó terminállal.

 

 mágnes kártyaolvasó
Kártyaolvasó terminál

 

Mágneskártya működési elve


A mágneskártya valójában egy plasztikkártya, amire el van helyezve egy mágnescsík. Ez a mágnescsík kódoltan hordozza az információt, melyet egy megfelelő mágneskártya olvasó segítségéves dekódolni tudunk. Nem véletlen a megfogalmazás, vagyis, hogy „megfelelő mágneskártya olvasó”, hiszen nem minden mágneskártyát lehet minden kártyaolvasó segítségével dekódolni.

Az általános elv az, hogy a mágnescsíkot egy mágneskártya olvasóhoz kell érinteni, vagy alatta áthúzni. Az utóbbi a gyakoribb. Ilyenkor az eszköz egy bizonyos erősségű mágneses impulzust közvetít a kártyának, a ferromágneses részecskék a csíkon úgy rendeződnek, hogy a kártyaolvasó ki tudja nyerni belőlük a szükséges információt. A mágneses impulzus erőssége jelenti a különbséget a kétféle mágnescsík a LoCo és a HiCo között, viszont szabad szemmel ezt esetleg csak a színében látjuk, mivel előbbié barna utóbbié pedig fekete. A LoCo típus az alacsonyabb, míg a HiCo a magasabb intenzitású mágneses térre reagál. Ezen kívül a mágnescsíkok három sávra (track) is fel vannak osztva az ANSI-ISO szabványnak megfelelően. Az első ezekből számokat és betűket is tartalmazhat, míg a másik kettő számokat tartalmaz. Viszont nincsenek teljes szélességükben kitöltve. Mivel a kártyaolvasó eszköznek tudnia kell, hogy hol kezdődik, és hol végződik egy kód, ezért az elején start a végén pedig stop szimbólumoknak kell lennie, ezen kívül a stop előtt tartalmazhat még ellenőrző összeget vagy egyéb biztonsági adatokat, melyek segítségéve az adatok helyes beolvasását lehet ellenőrizni.

 

Mágneskártya olvasó működési elve


A mágneskártya olvasó működhet érintéses vagy áthúzásos technológiával is, viszont az áthúzásos technológia elterjedtebb, a köznyelv ezt lehúzásnak is nevezi, mivel legtöbbször fentről lefelé kell áthúzni a kártyát a kártyaolvasón. Az olvasás alapelve, ahogyan korábban említettem az, hogy megfelelő erősségű mágneses tér hatására átrendeződnek a ferromágneses részecskék, melyek a mágnescsíkot alkotják. A mágneskártya olvasó pedig közvetíti az így kinyert információt egy olyan eszköznek, ami a felhasználó számára is érthető adatként jeleníti meg azt. Ez lehet egy számítógép, vagy bármilyen terminál is, ami képes rá, hogy az adatokat feldolgozza vagy továbbítsa megfelelő hálózati kapcsolaton keresztül akár egy belső biztonsági, akár egy banki szervernek.  A folyamat során a kártyát a mágneskártya olvasó valamilyen mértékben koptatja, ezért a mágneskártyákat időnként cserélni kell. Nem képesek örökre megőrizni a rajtuk tárolt adatokat.

 

Hol van használatban kártyaolvasó?


A mindennapi életünk számos területén. Most főként a mágneskártya olvasó van terítéken, de röviden említsük meg a memóriakártya olvasókat is. A memóriakártyák kis elektronikus adathordozó kártyák, melyek fájlok tárolására alkalmasak. Mint ilyenek használatosak digitális kamerákban és fényképezőgépekben, laptopokban és számos digitális jelfeldolgozásra alkalmas eszközben. Mivel a digitális fényképezőgépek belső memóriája nem túl nagy és egy jó minőségű fénykép mérete pedig igen jelentős, ezért hamar elfogy rajta a szabad hely, ilyenkor memóriakártyákat használnak annak kiegészítésére. Ugyanígy tárhely bővítési céllal használják mobiltelefonok esetében is. Ezekhez a memóriakártyákhoz szintén kártyaolvasó szükséges ezért is kerültek szóba a kártyaolvasó témakörben. Ez a kártyaolvasó lehet integrálva például egy laptopba vagy asztali számítógépbe, viszont előfordulhat, hogy nincsen. Ilyenkor egy USB porton keresztül csatlakoztatható kártyaolvasót kell használni, ennek segítségével pedig ugyanúgy megnyithatók a memóriakártyán lévő fájlok akárcsak egy pendrive-ról.

Na de térjünk is vissza a főszereplőnkhöz a mágneskártya olvasóhoz. Mágneskártya olvasó sokféle formában előfordulhat és ebből csak az egyik a jól ismert bankkártya terminál. Nézzünk néhány hétköznapi felhasználási módot, amik azonban mégsem jutnak azonnal az eszünkbe, ha a kártyaolvasó szót halljuk. Első egy mágneskártyára nyíló ajtózár. Pedig szinte mindenki használta már a bankkártyáját ajtónyitásra. Na itt nem a filmekben használt zárkinyitós trükkre gondolok, hanem a bank automatákhoz vezető ajtóra. Ahhoz, hogy a bank zárása után is bejuthassunk és pénzt vehessünk fel a bank automatából az ajtón található mágneskártya olvasó lesz segítségünkre, mivel az ajtó csak akkor nyílik ki, ha áthúzzuk a kártyánkat a kártyaolvasón. Így illetéktelenek nem juthatnak be oda. Szintén ajtózárhoz csatlakoztatott mágneskártya olvasó a sok szállodában megtalálható szobákhoz tartozó kártyás zár, itt a mágneskártyák speciális neve kulcskártya, mert kulcs helyett használjuk őket. Szintén használatban vannak olyan vállalatoknál vagy állami intézményekben, ahol egyes helyiségekbe történő belépéshez a megfelelő jogosultság szükséges. Ez a jogosultság a kártyatulajdonos azonosító adataival együtt a mágnescsíkba van kódolva.

Gyakoriak az USB csatlakozóval vagy egyéb csatlakozóval számítógéphez kapcsolható mágneskártya olvasók is. Ezeknek is többféle felhasználási területe létezik. Vegyük először a legkézenfekvőbbet a fizetést valamilyen kereskedelmi egységben. Mágneskártya olvasó segítségével leolvashatjuk a bankkártya adatait és elküldhetjük a tranzakciót a bank felé. Sőt, manapság már mobiltelefonhoz is létezik mágneskártya olvasó kiegészítő. Ezen kívül azonban még számos más felhasználási módja is ismert a kártyaolvasónak a mindennapi életben. A fő funkció az egyértelmű és biztonságos azonosítás anélkül, hogy esetleg ellopják tőlünk jelszavainkat vagy bankkártya adatainkat egy esetleges hackertámadás során. Vegyünk például egy banki ügyelet, aki nagy összegeket utal át nap, mint nap. Nagyon fontos számára az egyértelmű banki azonosítás, ezért sok bank is biztosít kártyaolvasó eszközt azoknak az ügyfeleinek, akik nagy összegű átutalást szeretnének lebonyolítani otthoni számítógépükről. Emellett olyan vállalatoknál, ahol bizalmas adatokat kezelnek, és fokozott biztonságra van szükségük, hogy adataik ne kerüljenek illetéktelen kezekbe és hivatalos személyeknél szintén fontos ez a szempont. Ilyenek az ügyvédek és közjegyzők is. Egy számítógéphez csatlakoztatott kártyaolvasó segítségével azonosítják magukat a kártyájukkal a digitális térben. Így mindig hitelesek maradnak és hozzáférhetnek olyan adatokhoz, melyekhez a nem hivatalos személyek nem. Ez egyfajta digitális aláírásként is funkcionálhat az internet világában.

Ha már az USB-s mágneskártya olvasó került szóba meg kell említeni, hogy a MSR100 Mágneskártya olvasó is egy ilyen termék.

 

msr 100 mágneskártya olvasó usb-s csatlakozással
MSR100 Mágneskártya olvasó

 

MSR100 Mágneskártya olvasó


Ahogyan fentebb említettem ez a mágneskártya olvasó USB csatlakozóval csatlakoztatható egy terminálhoz vagy egy számítógéphez, így egyszerűen kezelhető. Az úgynevezett áthúzós vagy lehúzós kártyaolvasó kategóriába tartozik, melyen keresztül kell húzni a mágnescsíkkal ellátott felületet, hogy a rajta lévő adatokat visszanyerhessük. Ahogyan korábban említettem a mágnescsík három sávra, tackre oszlik. Némely kártyaolvasó csak az egyiket vagy másikat képes ezek közül olvasni a MSR100 mágneskártya olvasó viszont mindhárom track olvasására képes. Ami azt jelenti, hogy 201 BPI, 75 BPI vagy 210 BPI sűrűségű adatot is vissza tud fejteni. A BPI rövidítés ebben az esetben a bit per inch szókapcsolatot takarja vagyis, hogy egy inch-en, ami 2,54 cm, hány bitet tárolnak. Ez a gyakorlatban 79, 40 vagy 107 karakternek felel meg.

Mac, Windows 7 és Windows XP rendszerekkel is kompatibilis. Körülbelül 0,76 milliméter vastagságú kártyákhoz használható, ami az egyik legelterjedtebb mágneskártya méretnek felel meg. Kicsi és kompakt, könnyen hordozható, de ennek ellenére megbízható eszköz, számos felhasználásra.

 

Kérjen ajánlatot!

 

címkék: